Satele timișene vor în circuitul turistic

Câțiva primari din județul Timiș au văzut oportunitatea de a reînvia localitățile pe care le păstoresc prin intermediul turismului. Deși nu toate comunele din Banatul de pustă oferă peisaje sau locuri istorice deosebite pe care posibili turiști le pot vizita, sunt totuși localități în care se demarează proiecte pentru aducerea în circuitul turistic a unor sate.

În Giera, de exemplu, administrația locală a intrat, în decembrie 2017, în posesia depozitului de cereale care a aparținut familiei Gyertyánffy.

”Este un monument istoric pe care l-am achiziționat de la o persoană privată. A fost văzut de un specialist, iar acum căutăm o sursă de finanțare pentru a-l reabilita”, spune Radu Vicol, primarul comunei. În localitate mai există și conacul care a aparținut aceleiași familii, acesta însă se află în proprietate privată și nu este renovat.

Depozitul de cereale este, chiar și în starea actuală, o atracție pentru diferite persoane. Anul trecut, în preajma Halloween-ului, o echipă de filmare a turnat câteva scene în incinta hambarului, iar centrul Gierei s-a transformat într-un platou de filmare adus parcă de la Hollywood. Actorii costumați în vampiri, camerele de filmare, reflectoarele și regizorul au fost atracția comunei.

După ce va fi reabilitat, depozitul va intra într-un circuit turistic din care va face parte și castelul de la Banloc, și acesta fiind în plin proces de renovare. Castelul se află în posesia Arhiepiscopiei Timișoara, iar în prezent se lucrează la pavilionul unde s-a aflat bucătăria imperială. Cinci măicuțe venite din zona Vâlcei au curățat locul, au triat cărămida și ajută în continuare la realizarea reabilitării. Ele stau la o familie din Banloc, plecată în străinătate, care le-a pus la dispoziție casa.

”Castelul poate fi inclus într-un circuit turistic, alături de mănăstirea de la Partoș”, afirmă Lucian Trifonescu, primarul comunei Banloc. La peste o sută de kilometri depărtare de această zonă cu încărcătură istorică se concepe un alt plan pentru atragerea turiștilor.

Viorel Popovici, primarul comunei Sânpetru Mare, vrea să atragă mai mulți turiști profitând de râul Mureș. În sezonul cald, pe malul apei se ridică zeci de corturi, iar grătarele sfârâie de zor. Mureșul a fost aliat al localnicilor din satul Igriș, de-a lungul anilor, iar de această dată administrația locală vrea să fructifice natura pentru promovarea localității.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns