Satele bănăţene şi obiceiuri strămoşeşti

Obiceiurile strămoşeşti, care confereau satului românesc autenticitate şi unicitate, au cam dispărut. În puţine localităţi rurale acestea se mai păstrează cu sfinţenie. Colindatul în preajma Ajunului de Crăciun se practică tot mai rar, dar mai sunt câteva comune din judeţul Timiş unde datina se păstrează cu sfinţenie.

În comuna Foeni, copiii colindă pe la casele gospodarilor şi primesc în schimb dulciuri şi bănuţi. Corul bisericesc din localitate, în frunte cu preotul şi colindă pe cei mai credincioşi oameni ai locului, în prezent, elevii pregătesc la căminul cultural un frumos spectacol de sfârşit de an.

La Giulvăz, în Ajunul Crăciunului comuna este colindată de grupuri de copii şi tineri. Uliţele sunt animate, cu cântece şi veselie. Micuţii primesc dulciuri şi bănuţi, iar tineri sunt poftiţi la masă.

La Otelec, înainte de sărbătoarea Naşterii lui Iisus, elevii de la şcoală pregătesc un frumos spectacol, iar în ajun, copiii îi colindă pe gospodarii din sat, fiind răsplătiţi cu saloane şi dulciuri.

Nu lipsesc nici cetele tradiţionale, tinerii interpretând cele mai frumoase cântece de sărbători. Sunt primiţi cu drag de oamenii locului şi omeniţi cu bucate alese. Din păcate, însă, straiele populare nu prea se mai poartă.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns