”Sărbătorim Deschiderea!”: Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023 ia startul!

''Sărbătorim Deschiderea!'': Timișoara - Capitală Europeană a Culturii 2023 ia startul!

”Sărbătorim Deschiderea!”: Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023 ia startul! Cel mai important eveniment al anului, așteptat cu nerăbdare în urbea de pe Bega, urbe asupra căreia stau ațintiți ochii unei întregi Europe, e pe cale să se materializeze.

Vineri, 17 februarie, Programul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023 începe în Piața Unirii sub sloganul ”Sărbătorim Deschiderea!”, urmând ca sâmbătă şi duminică localnicii, dar şi oaspeţii veniţi de peste hotare să aibă parte de peste 130 de ocazii și invitații de a cunoaște mai bine orașul prin expoziții, concerte, evenimente comunitare sau spectacole distribuite în toate cartierele Timișoarei.

Deschiderea Timișoara 2023 este un program finanțat de Municipiul Timișoara, coordonat și organizat de Centrul de Proiecte. Pentru weekendul Deschiderii, Primăria Municipiului Timișoara a alocat 7,5 milioane de lei, iar Ministerul Culturii – 800.000 de lei.

„Dăm startul unui an strategic pentru Timișoara și pentru România, în care avem șansa istorică să schimbăm percepții și să demolăm prejudecăți. Să folosim povestea europeană a Timișoarei pentru a crea un nou destin european pentru România și să ne repoziționam ca oraș pe harta Europei. Este startul unui an cu peste 1.000 de evenimente excepționale care începe cu un weekend extraordinar la care îi invit pe toți timișorenii.

Este doar primul dintre momentele importante care vor marca acest an 2023, un an care va intra în istoria orașului. Zeci de ambasadori, comisari europeni, oficialități naționale și internaționale vor veni alături de noi pentru a sărbători titlul de Capitală Europeană a Culturii. În vremuri de criză, cultura ne aduce împreună. În vremuri de ură, Europa este răspunsul”, a declarat primarul Municipiului Timișoara, Dominic Fritz.

Vineri, de la ora 17, la Palatul Culturii (Sala Mare), va avea loc Ceremonia de Gală a Deschiderii Timișoara 2023.

Oficialitățile prezente vor lua cuvânt, iar evenimentul va fi marcat de concerte susținute de doi pianiști remarcabili: Andrei Irimia, unul dintre cei mai apreciați compozitori contemporani de pian din România, și compozitorul și pianistul olandez Joep Beving, devenit o senzație în lumea streaming-ului muzical contemporan. Pentru acest eveniment de gală nu se vor pune în vânzare bilete pentru publicul larg, însă ceremonia va fi transmisă live pe TVR 1 şi va putea fi urmărită și pe ecrane LED de mari dimensiuni, amplasate în Piața Victoriei și Piața Libertății.

Tot vineri, de la ora 19, Timișoara îşi dă întâlnire cu Europa în Piața Unirii. Evenimentul festiv Sărbătorim Deschiderea! pune în lumină memoria și identitatea Timișoarei, alături de artiști locali și invitații lor. Aducem împreună arta video și dansul, muzica electronică și ritmurile tradiționale, într-o sărbătoare a întregului oraș, o declarație de intenție și de dragoste pentru Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

”Pe scena din Piața Unirii vor urca Doctorul Sinteză și K-Lu, Implant Pentru Refuz împreună cu Dora Gaitanovici, Adrian Despot, Dan Byron și ucraineanca Alyona Alyona. Ne bucurăm de o Europă fără granițe și fără compromisuri, unită în limbajul universal al spectacolului, alături de Duchamp Pilot & Muaré Experience și Taraf de Caliu și oaspeții lor.

Seara va fi încheiată de Fritz Kalkbrenner, ultimul headliner confirmat. DJ-ul berlinez își construiește creațiile pe moștenirea sonoră a Berlinului de Est de la mijlocul anilor ‘90. Abordarea sa îmbină vocea proprie în înregistrări și spectacole live și creează un amestec special de house melodic care bucură fanii festivalurilor și clubberii din întreaga lume. Pregătiți-vă pentru explorări sonore și noi moduri de a descoperi orașul, într-un dialog autentic între țări și generații, genuri și culturi, tradiții și tehnologii.

Cântărețul și compozitorul suedez-britanic Jay-Jay Johanson, cunoscut pentru vocea sa melancolică, este considerat unul dintre cei mai influenți artiști ai generației sale. Va concerta sâmbătă, 18 februarie, de la ora 18, 30, la Palatul Culturii, iar în deschiderea concertului va urca pe scenă tânăra cântăreață EMAA, originară din Lugoj.

Supranumit Violonistul Diavolului, Lajkó Félix, acompaniat de trupa poloneză Vołosi, va susține un concert de excepție la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul, pe 19 februarie, de la ora 18, 30. În deschidere vor urca pe scenă Irina Sârbu & band.

Timișoara își reconfirmă vocația de gazdă a artelor într-un moment de sincronizare cu bienalele și muzeele importante din Europa și nu numai.

Expoziția colectivă Chronic desire – Sete cronică propune, în spații multiple din oraș (Bastionul Maria Theresia, Comenduirea Garnizoanei Timișoara, Muzeul de Transport Public <<Corneliu Miklosi>>, Palatul Ștefania) noi feluri de a citi și de a simți momentul politic și ecologic critic pe care îl traversăm împreună.

După ce a reprezentat cu succes România la Bienala de la Veneția (2022), proiectul Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului al artistei și regizoarei Adina Pintilie este prezentat în premieră în România, la Kunsthalle Bega”, anunţă organizatorii.

Desemnat să reprezinte România la cea de-a 59-a ediție a Expoziţiei Internaţionale de Artă – La Biennale di Venezia 2022, proiectul artistei și regizoarei Adina Pintilie, „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului”, va fi prezentat în premieră în România, la Kunsthalle Bega, în deschiderea oficială a programului „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”.

La evenimentul de deschidere vor fi prezenți: artista Adina Pintilie, curatorii Cosmin Costinaș, Viktor Neumann, protagoniștii Hermann Müller și Dirk Lange și producătoarea creativă Bianca Oana.

„Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului”/„You Are Another Me—A Cathedral of the Body” prezintă în premieră lucrări noi ale artistei Adina Pintilie – o instalație multi-media și o sculptură cinematografică. Expoziția a fost adaptată spațiului alternativ de artă Kunsthalle Bega din Timișoara, cu suportul Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara și al partenerului principal BRD Groupe Société Générale, de către artistul Bogdan Rața împreună cu directorul tehnic Martin Backhaus, mixeurul de sunet Marius Leftărache și designerul de lumini Răzvan Pascu.

Potrivit curatorilor, „proiectul Adinei Pintilie este extrem de actual: astăzi, corpul a redevenit un «câmp de luptă» al ideologiilor, un pretext pentru anxietăți culturale și politice, duse la extrem de declanșarea recentă a unui război atroce pe continentul european, motivat de o ideologie naționalistă și conservatoare, precum și de intoleranță extremă și de etos fascist. În mijlocul acestui reviriment al ideologiilor de dreapta din întreaga lume, accelerate și de pandemie, Pintilie își imaginează un loc pentru transgresarea barierelor ce ne despart și înlocuirea lor cu afecțiune și devotament reciproc.”

Programul de Mediere culturală pentru tineri cercetători și studenți care vor asista vizitatorii pe toată durata expoziției este realizat în parteneriat cu HKW Haus der Kulturen der Welt Berlin și coordonat de Larisa Oancea (istoric de artă și cercetător) și Daniel Neugebauer (directorul Departamentului de Comunicare și Educație Culturală al HKW Berlin). Custozii mediază conținutul expoziției și vor fi implicați în extinderea și aprofundarea cercetării artistice despre intimitate și corporalitate care a dat naștere proiectului.

Expoziția „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului” poate fi vizitată la Kunsthalle Bega în perioada 17 februarie – 30 aprilie 2023, de marți până sâmbătă, între orele 12 – 18, apoi își continuă traseul internațional și va fi prezentată în Germania, la Stuttgart Württembergischer Kunstverein (octombrie 2023 – februarie 2024).

Lucrările conțin nuditate explicită și pot fi nepotrivite pentru vizitatori sub 18 ani, fără acordul unui adult.

„Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului” este un proiect finanțat de Municipiul Timișoara, coordonat și organizat de Centrul de Proiecte, produs de Manekino Film, Asociația Culturală Manekino, Kunsthalle Bega și Fundația Calina și sprijinit de Institutul Cultural Român și BRD Groupe Société Générale – partener principal.

(Co-producători: Avanpost, Snaporazverein; în colaborare cu: Eidotech, H3 Studio, Augmented Space Agency;

partener principal: BRD Groupe Société Générale; sponsor: BEGA;

partener instituțional: Haus der Kulturen der Welt (HKW) Berlin;

parteneri academici: UNATC – Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică București, CINETic –

Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative, Universitatea de Vest Timișoara –

Facultatea de Arte și Design Timișoara; parteneri privați: Tudor Havriliuc & David Corbell, Andrei Dunca; parteneri program public: Kilobase, Dispozitiv Books, Motivation Romania Foundation, Mozaiq Association),

Proiectul Pepiniera. 1306 plante pentru Timișoara, o intervenție în spațiul urban timișorean al MAIO Architects (Spania), ne propune să privim Piața Victoriei dintr-o nouă perspectivă, de la înălțimea unei instalații metalice temporare, pline de vegetație. Instalația va fi luminată ambiental, iar în vineri seară, 17 februarie, de la ora 19, 30 va fi animată de DJ Bully.

Capitalele europene ale culturii au responsabilitatea de a căuta noi definiții și răspunsuri pentru teme majore. Celebrăm libertatea de gândire și de alegere prin dezbateri, ateliere și prezentări care deschid minți și punți de colaborare.

Sub titlul ”Idei care schimbă lumea”, filozoful german Peter Sloterdijk și scriitorul și regizorul român Andrei Ujică vor avea un dialog public de neratat, despre „filmul filosofiei și filosofia filmului”. Conferința are loc pe 18 februarie, de la ora 16, în Aula Magna a Universității de Vest.

Librăria La Două Bufnițe va găzdui pe 19 februarie, 11:00, dezbaterea 256 de romane pentru Europa Centrală, condusă de scriitoarea Adriana Babeți, acompaniată de importanți scriitori, critici literari și traducători.

CITEȘTE ȘI: Răsturnare de situație! “Schela cu flori” nu se deschide încă pentru public | Foto

Deschiderea Timișoara 2023 este o sărbătoare a întregului oraș. Prin programul Opening+, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, din sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, 25 de noi proiecte culturale propuse de comunitatea locală s-au alăturat programului acestui weekend intens. Sunt pline de energia proaspătă a orașului, în toată diversitatea lui, și vor duce sărbătoarea şi în cartierele Timişoarei.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *