Răsturnare de situație! “Schela cu flori” nu se deschide încă pentru public | Foto

Răsturnare de situație! “Schela cu flori” nu se deschide încă pentru public | Foto

Răsturnare de situație! “Schela cu flori” nu se deschide încă pentru public | Foto

După ce joi, 16 februarie, jurnaliștii au fost invitați într-o excursie la înălțime, pe schela din Piața Operei, Ordinul Arhitecților din România, filiala Timiș, a venit cu niște precizări vizavi de stadiul lucrărilor.

Cu alte cuvinte, proiectul ““𝐏𝐞𝐩𝐢𝐧𝐢𝐞𝐫𝐚.𝟏𝟑𝟎𝟔 𝐩𝐥𝐚𝐧𝐭𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐓𝐢𝐦𝐢ș𝐨𝐚𝐫𝐚” nu va fi deschis publicului până nu vor fi terminate toate lucrările și se va face recepția acesteia. Comunicatul OAR Timiș nu menționează o dată anume la care grădina suspendată va fi deschisă spre vizitare publicului larg. Deocamdată, cei care au testat schela încă în construcție, au fost ziariștii.

“La momentul publicării articolului (15 februarie – n.r.), instalația temporară din Piața Victoriei se afla încă în stadiul de șantier; nu s-a efectuat încă recepția la terminarea lucrărilor. Aspectele sesizate în cadrul articolului de presă, referitoare la elementele de lemn nu reprezintă stadiul final al lucrării, ci doar o etapă intermediară. Având în vedere complexitatea lucrării și diversitatea de materiale necesare în acest proiect, a fost nevoie ca structura sa fie furnizată din mai multe surse, inclusiv din străinătate. Din mai multe motive, independente de voința executantului, au apărut întreruperi în lanțul de aprovizionare cu materiale al constructorului, care au necesitat găsirea unor soluții provizorii”, se arată în comunicatul semnat de către Colegiul Director al OAR Timiș.

Arhitecții ordinului mai spun că neajunsurile și soluțiile provizorii se vor rectifica până la momentul deschiderii instalației către publicul larg. Interesant este că reprezentanții OAR aduc în discuție problema ridicată de Renașterea bănățeană, cea a materialelor pe care se sprijină construcția pe sol.

“Rolul elementelor de Tego nu este structural. Ele au scopul de a asigura planeitatea suprafeței de contact și o aderență bună între structura metalică și stratul suport din Piața Victoriei. Constructorul va asigura elementele din Tego, prevăzute în proiect, în cel mai scurt timp posibil. Până la montajul final al acestor elemente, instalația nu va fi deschisă publicului larg”.

Răsturnare de situație! “Schela cu flori” nu se deschide încă pentru public | Foto

Un mod aparent mai elegant de a justifica folosirea șipcilor de lemn între “tălpile” metalice pe care se sprijină structura și dalele pavajului din Piața Victoriei. Adică, în cel mai scurt timp posibil (ca să îi cităm pe cei de la OAR Timiș), constructorul va aduce placaje (elemente) tip Tego pentru a asigura aderența și planeitatea schelei în raport cu înclinația sau deformările caldarâmului. Sau mai simplu spus: se vor monta plăci de Tego pentru ca schela să fie “dreaptă” și echilibrată, fără vreo înclinație periculoasă.

75 de tone, sprijinite pe bucățele de scândură! Cât de sigură este schela din Piața Victoriei?

Toate acestea însă la timpul viitor, la un moment care nu este însă clar precizat.
În ceea ce privește instalația electrică, întreaga lucrare a fost executată de o firmă specializată, urmărită de dirigintele de șantier și s-a realizat împământarea instalației.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

6 thoughts on “Răsturnare de situație! “Schela cu flori” nu se deschide încă pentru public | Foto

  1. O bătaie de joc pe bani publici… A se vedea ce înseamnă o gradina verticala in orașe europene și nu aceasta gluma care reprezinta atât o jignire la adresa orașului intitulat odată un oraș al florilor, cât și un pericol public!

  2. Plăcile de TEGO NU sunt o
    Interfață corectă.
    Poate plăci de cauciuc.
    Obțineți aviz de la
    Verificator de Rezistență.

  3. E buna schela asta sa te cateri pe ea, mai ales daca ai si ghinionul sa vina un cutremur :).
    Nu inteleg de ce nu a facut gradina pe orizontala, de ce sa creezi riscuri acolo unde nu e nevoie.
    Cine a venit cu ideea asta e putin spus ca a fost iresponsabil, in plus nici estetic nu reprezinta mare lucru.

    Timfloralis ara de 1000 ori mai ok dar asa suntem noi si cand facem un lucru bun il inlocuim cu unul prost, ulterior.

  4. Scuza cu placile din Tego este o mare abureala si o prosteala ieftina din partea OAR Timis. Talpici din cauciuc este exclusa folosirea lor… Au folosit ce ai gasit si a iesit o cirpitura (au montat schlela ca pe un santier unde jumate din munca este pe repede inainte => 0 calitate)
    Puteau folosi scindura lata de 25-30 cm, rolul ei fiind de a distribui greutatea pe o suprafata mai mare (sa nu fie concentrata intr-un loc sa distruga pavajul) Reglajul de planeitate a shelei se face din picioarele reglabile cu surub care se gasesc si in pozele dvs nici de cum din placi de lemn… este schela, nu mobila de acasa unde mai bagi un lemns sa stea dreapta…
    Ca sa inlocuiesti acum sub toate talpile scindura cu placa Tego ar trebui demontata total si remontata lucru care nu-l vad sa se intimple… sau mai este varianta de santier se pune Tego doar sub picoarele care se vad si restul ramine cum este…
    Daca nu stiau cum sa o monteze trebuia sa intrebe la producatoriul ei care sunt niste profesionisti in domeniu… si sigur le dadea toate informatii si schite…

  5. corect totul este o bataie de joc. In cazul acestei improvizatii doar niste cretini puteau veni cu un asemenea comunicat ”au apărut întreruperi în lanțul de aprovizionare cu materiale al constructorului, care au necesitat găsirea unor soluții provizorii”. In opinia cizmarilor de la AOR siguranta si normele de constructie nu exista, zeci de tone se reazama pe niste sipci de lemn. Nu stiu meseriasii din AOR cum se face distribuirea unor sarcini pe suprafata de sprijin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *