Sărbătoarea internațională a folclorului a colorat centrul Timișoarei. Foto

Festivalul Inimilor, primul eveniment românesc înscris în calendarul CIOFF (Comitetul Internațional de Organizare a Festivalurilor Folclorice), aflat sub patronajul UNESCO, a debutat miercuri seară, pe scena Teatrului de vară din Parcul Rozelor, cu un spectacol susținut de artiști din România, Ucraina, Italia și Serbia.

La Catedrala Ortodoxă Mitropolitană a avut loc, joi, deschiderea oficială a manifestării, cu tradiționala depunere a unei coroane de flori la Monumentul Crucificării, în memoria eroilor Timișoarei.

A urmat celebra paradă a portului popular, momentul cel mai așteptat al festivalului, pe traseul Catedrala Mitropolitană – Opera Naţională Română Timişoara – Catedrala Mitropolitană – Parcul Rozelor. Întreg centrul orașului s-a umplut de culoare, muzică și oameni curioși să-i vadă și să-i imortalizeze pe artiștii veniți de pe meleaguri mai îndepărtate sau mai apropiate, bucuroși să împărtășească publicului prezent o parte a tradițiilor lor. Începând cu ora 19,30, în Parcul Rozelor, s-a dat startul muzicii și dansului folcloric internațional, după alocuțiunile invitaților și autorităților locale.

De peste mări și țări

Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor „Festivalul Inimilor” se bucură de participarea extraordinară a unor artiști reprezentând țări precum Bulgaria, Georgia, Italia, Mexic, Serbia, Slovacia, Spania, Turcia, Ucraina și Ungaria. România este prezentă pe scena din Parcul Rozelor prin intermediul unor prestigioase colective artistice din Craiova, Târgu Mureș, Tulcea, Oradea, Reșița, Bistrița, Caransebeș și, desigur, Timișoara. Nu lipsesc formațiile minorităților naționale – sârbă, macedoneană, maghiară și germană.

Festivalul continuă în fiecare seară, duminică fiind ultima zi, care va aduce dans, muzică şi porturi tradiționale atât dimineața, de la ora 11,30, la Muzeul Satului Bănățean, cât și seara, de la 19,30, în Parcul Rozelor. Ansamblurile participante și-au propus să ofere publicului un regal folcloric, înainte de a se despărți de cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Inimilor.

FOTO: CONSTANTIN DUMA

0 Comments

No Comment.