Șansă pentru reabilitarea clădirilor istorice din Timișoara

Modificarea Legii nr. 153/2011 privind măsuri de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor va da posibilitatea Primăriei Timișoara să intervină pentru protejarea patrimoniului istoric al orașului.

Până în prezent, legea nu permitea administrației locale să aloce fonduri pentru reabilitarea clădirilor aflate în proprietatea unor persoane private.

cladire timisoara1

 

Dan-Diaconu„În urmă cu un an și jumătate, după nenumărate blocaje și realizând cum asistăm de multe ori cu puține și ineficiente mijloace la îndemână, la degradarea constantă a patrimoniului istoric al Timișoarei, am hotărât să ne luăm inima în dinți și să încercăm modificarea legislației specifice.

Am scris materialele, articolele de modificat, am căutat exemple de bună practică, am găsit soluția pentru ca autoritatea locală să poată interveni pentru protejarea patrimoniul istoric al orașului. Am contactat parlamentarii, am depus proiectul de modificare legislativă.

Lupta a continuat, cu Senatul respingând proiectul, cu întâlniri cu arhitecții-șefi și persoane de decizie din Transilvania și Banat, cu Actul pentru patrimoniu, cu prezentări, discuții cu Ordinul Arhitecților pentru ca în final, Camera Deputaților să aprobe modificarea Legii 153”, a anunțat viceprimarul Dan Diaconu.

Modificarea le permite autorităților locale să cofinanțeze lucrările specifice la fațadă, tâmplărie și acoperiș și, de asemenea, să recupereze banii de la proprietari prin intermediul taxei de reabilitare a clădirii istorice. Aceasta va fi plătită doar de proprietarii clădirii reabilitate și nu va fi o taxă generală.

Timișoara are un patrimoniu de 14.500 de clădiri istorice, dar multe dintre ele sunt degradate, unele chiar irecuperabile. Încercările municipalității de a se implica în refacerea acestora au eșuat până acum, în mare parte din cauza impedimentelor legislative, cu toate că au fost alocate sume în buget pentru reparațiile necesare.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns