Sancțiunile cresc, petardele pocnesc

Peste 240 de articole pirotehnice au fost confiscate de polițiștii timișeni

Chiar dacă sunt interzise prin lege, iar în ultimii ani folosirea acestora s-a diminuat considerabil, petardele reprezintă, în continuare, unul dintre cele mai vândute produse ”pe sub mână” în perioada Sărbătorilor de iarnă.

CITEȘTE ȘI: Agent de pază, înjunghiat de 3 ori de un tânăr de 22 de ani, într-un club din vestul țării

Raziile efectuate de polițiști la nivel național pentru combaterea acestui comerț ilicit, inițiate încă din toamnă și soldate cu confiscarea unor cantități impresionante de articole pirotehnice interzise (zeci de tone), precum și amenzile usturătoare nu au avut, nici în acest an, rezultatul scontant. ”Pocnitorile” se aud aproape la fiecare colț de stradă, și nu doar că deranjează prin zgomotul pe care îl produc, ci continuă să facă victime, mai ales în rândul minorilor. În cazul exploziei necontrolate a unei petarde, cele mai vulnerabile părți ale corpului sunt mâinile și ochii.

Potrivit legislației în vigoare, persoanele fizice au dreptul să folosească legal doar steluțe, lumânări scânteietoare, bețișoare și jerbe cu scântei, inele de foc și sateliți (care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil). Cei care produc, comercializează pirotehnice periculoase fără a deține autorizație în acest sens, precum și cei care le folosesc sunt pasibili de amendă (între 3.000 și 7.000 de lei) și chiar de închisoare. De asemenea, este interzisă comercializarea oricăror materiale pirotehnice minorilor sub 16 ani, contravenția în acest caz putând fi sancționată cu 7.500 de lei. În pofida sancțiunilor, petardele pot fi achiziționate ”la liber” din anumite magazine, dar mai ales în mediul online, site-urile fiind pline de asemenea produse.

Articolele pirotehnice se clasifică în două mari categorii: destinate divertismentului și pentru scenă. Cele de divertisment se împart în patru categorii, iar persoanele fizice nu le pot folosi decât pe cele din prima categorie, enumerate mai sus. În categoria a doua sunt incluse: articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc scăzut şi un nivel de zgomot scăzut, sunt destinate utilizării în exterior, în spaţii restrânse, şi care pot fi utilizate exclusiv de către pirotehnicieni.

Categoria a treia cuprinde: articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc mediu, destinate utilizării în exterior în spaţii deschise, vaste, al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane şi care pot fi utilizate exclusiv de către pirotehnicieni. Din a patra categorie fac parte articolele pirotehnice de divertisment de mare risc, cunoscute sub numele de „articole pirotehnice de divertisment de uz profesional”, destinate utilizării exclusive de către pirotehnicieni şi al căror nivel de zgomot nu este dăunător sănătăţii umane.

Articolele pirotehnice de scenă se grupează în două categorii: T1 – articole pirotehnice pentru utilizarea pe scenă, care prezintă un risc scăzut şi care pot fi utilizate exclusiv de către pirotehnicieni; T2 – articole pirotehnice pentru utilizarea pe scenă, care sunt destinate utilizării exclusive de către pirotehnicieni. Pe lângă acestea, mai există articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment şi articolele pirotehnice de scenă, care sunt destinate manipulării ori utilizării exclusive de către pirotehnicieni.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *