Sănătatea, transportul și poluarea – principalele dezamăgiri ale timișorenilor! Majoritatea locuitorilor sunt de părere că autoritățile nu cunosc problemele reale ale cetățenilor

Modificări importante în circulaţia rutieră şi în transportul în comun la Timişoara

Două curente circulă în orașul de pe Bega în ultima vreme. Dacă primul îi cuprinde pe cei care susțin că urbea merge într-o direcție bună și că se modernizează văzând cu ochii, ceilalți sunt din ce în ce mai dezamăgiți de ceea ce li se întâmplă și nu le convine absolut nimic din ceea ce se întreprinde.

Între aceste două idei se află, desigur, majoritatea timișorenilor, acea masă care nu se înghesuie neapărat să-și exprime public părerile. Un barometru de opinie dat publicității de Departamentul de sociologie al Universității de Vest, întocmit cu toată rigoarea științifică, vine să facă lumină asupra modului în care își privesc timișorenii propriul oraș și asupra calității serviciilor publice de care au parte. Principalele nemulțumiri sunt legate de serviciile de sănătate, transportul în comun și poluare.

Sondajul de opinie pe care l-au întocmit cercetătorii de la Universitatea de Vest a fost prezentat în cadrul conferinței „Calitatea vieții în Timișoara: de la cercetare la acțiune” și a urmărit identificarea mai multor parametri: gradul de satisfacție în raport cu infrastructura și facilitățile orașului, opinia cetățenilor cu privire la municipiul Timișoara, gradul de satisfacție cu privire la problemele de mediu, dar și față de viața personală.

La prima vedere, timișorenii par mulțumiți de orașul lor, 64 la sută considerând că lucrurile merg într-o direcție bună, în timp ce doar 21 de procente cred că direcția e greșită, iar 15 la sută nu au răspuns. Tinerii sunt cei mai mulțumiți de oraș, dar optimismul scade de la 84 la sută între 18 și 24 de ani, la 63,7 la sută la persoanele de peste 65 de ani.

Sănătate, transport și poluare

Serviciile de sănătate, doctorii și spitalele reprezintă motive de nemulțumire pentru aproape jumătate dintre timișoreni (47 la sută), pe locul al doilea aflându-se transportul în comun, care le scoate peri albi locuitorilor în proporție de 44 la sută. La mare distanță ca nemulțumire urmează iluminatul public, nesatisfăcător pentru 25 la sută dintre timișoreni.

Ceea ce ne place cel mai mult este să facem cumpărături, 91 la sută dintre locuitori fiind mulțumiți de accesul la magazine și supermarketuri. Pe cartiere, cei mai nemulțumiți de serviciile de sănătate sunt timișorenii din zonele Lidia și Plopi-Kuncz, iar în materie de transport în comun, cei din zonele UMT, Plopi-Kuncz, Lidia și Freidorf-Nord.

Timișoara este socotită un oraș prea zgomotos de 55,6 la sută dintre locuitori, dar și cu un aer poluat (50,6 la sută). Cel mai gălăgios cartier este considerat Blașcovici, urmat de Circumvalațiunii și Stadion – Complexul Studențesc. Calitatea aerului este considerată cea mai proastă în cartierele Aradului – Lipovei, Simion Bărnuțiu și UMT.

Autoritățile sunt „pe lângă”

În legătură cu afirmația „Autoritățile publice cunosc problemele reale ale locuitorilor din Timișoara”, 55,5 la sută dintre respondenți n-au fost de acord. De asemenea, 50,3 la sută dintre locuitorii municipiului de pe Bega nu cred că aparatul administrativ al orașului este eficient în rezolvarea problemelor oamenilor. Faptul că Timișoara este un oraș modern întrunește, totuși, acordul a 84,7 la sută dintre locuitori.

La final, autorii barometrului de opinie au prezentat și o hartă a situației sociale din Timișoara. Astfel, locuitorii cei mai înstăriți se află în zonele Dumbrăvița, Cluj – Olimpia, Braytim – Drubeta, Aurora și Mehala, în timp ce persoanele mai nevoiașe se găsesc în cartierele Freidorf-Steaua-Fratelia și Kuncz-Buziașului.

Foto arhivă


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *