Salariul mediu net a ajuns la 3541 lei, în creştere cu 7,4% faţă de 2020

Salariul mediu net a ajuns în iunie la 3541 lei, în creştere cu 7,4% faţă de 2020

Salariul mediu net a ajuns în iunie la 3541 lei, în creştere cu 7,4% faţă de iunie 2020 şi cu 1,4% faţă de luna precedentă, cele mai mari valori fiind în continuare în în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), cu o medie de 8439 lei.

Salariul mediu net a ajuns în iunie la 3541 lei, în creştere cu 7,4% faţă de iunie 2020 şi cu 1,4% faţă de luna precedentă, cele mai mari valori fiind în continuare în în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), cu o medie de 8439 lei, arată datele INS.

Cele mai mici valori ale salariului rămân în hoteluri şi restaurante, unde media naţională este de 1926 lei.

Câştigul salarial mediu brut a fost în iunie de 5779 lei, cu 84 lei (Ă1,5%) mai mare decât în luna mai 2021.

În luna iunie 2021, în majoritatea activităţilor economice slariul mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite ori de fidelitate), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în activităţi de editare, cu 20,9%, şi cu 10,5-15% în telecomunicaţii, transporturi aeriene, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a.

Scăderi

Scăderile salaiului mediu net au fost determinate de acordarea în luna precedentă de premii ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, în unele activităţi economice, conform mediafax.ro.

CITEŞTE ŞI: La loc comanda! Prefectul USR l-a salvat pe primarul Dominic Fritz

Salariul mediu din tranzacţii imobiliare, activităţi de servicii anexe extracţiei, industria metalurgică, transporturi terestre şi transporturi prin conducte, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, colectarea şi epurarea apelor uzate s-a redus cu 1-4%.

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (+0,5%), respectiv în administraţie publică (+0,1%). În sănătate şi asistenţă socială, câştigul salarial mediu net a scăzut comparativ cu luna precedentă (-2,0%).


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns