S-a stins din viață Nicolae Manolescu

S-a stins din viață Nicolae Manolescu

S-a stins din viață Nicolae Manolescu, „cel mai important critic și istoric literar român de după Al Doilea Război Mondial”, potrivit unui anunț pe rețelele de socializare al scriitorului Mircea Mihăieș.

Manolescu a făcut un stop cardiac și a fost transportat de urgență la Spitalul Elias din Capitală într-o stare gravă, însă nu a mai putut fi salvat.  Avea 84 de ani.

Nicolae Manolescu, născut Nicolae Apolzan, a fost un critic și istoric literar român, cronicar literar și profesor universitar, membru titular al Academiei Române. A activat și ca politician după Revoluția din 1989. A fost ambasador al României la UNESCO și în legislatura 1992-1996 a fost ales ca senator în județul Sibiu pe listele partidului OCL-(PAC), conform stiripesurse.ro.

A fost decorat cu ordinele Meritul Cultural în grad de Mare Cruce și Steaua României în grad de Mare Cruce.

Cariera lui Nicolae Manolescu

Carieră didactică universitară la Catedra de literatură română a Facultății de Filologie din București începută în 1963, este numit profesor titular abia în 1990.

La începutul aceluiași an este ales Șef al Catedrei de Literatură Română, Decan al Facultății de Litere și Rector al Universității București.

Se pensionează din învățământ în 2009, dar continuă să predea până 2013. A fost președinte al Uniunii Scriitorilor din România din 2005 și până în ultima zi de viață, precum director al României literare din 1990 până în prezent. Debutează cu cronica literară în Contemporanul în 1962, continuând-o în România literară între 1981 și 1992 și din nou din 2014 până în 2018.

A coordonat lucrările Cenaclului de luni (1977-1983), în care au debutat majoritatea poeților optzeciști, până la desființarea acestuia, din rațiuni politice.

CITEȘTE ȘI: Specialiștii avertizează că anul 2024 va reprezenta încă un an al extremelor meteorologice în România

Sursa foto: cotidianul.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *