Rugă ţigănească într-o comună din Timiş

Circa 60 de familii de romi trăiesc în Giulvăz, însă multe dintre ele sunt plecate la muncă în străinătate. De obicei, se întorc acasă pe timpul verii, august fiind luna în care comuna se întregeşte.

Văzând că în Giulvăz tradiţiile se păstrează, fiind organizate atât rugi, cât şi kirchweih, ţiganii din localitate i-au cerut primarului să le organizeze şi lor o rugă. „Au venit la mine şi mi-au spus că vor şi ei o rugă a lor.

Am fost de acord. În principiu a rămas că va fi organizată în august. Ei au tradiţiile lor şi le păstrează bine. Ar trebui să iasă ceva frumos şi cu siguranţă va fi de succes. Urmează să ne întâlnim, când se adună de prin străinătate, şi să stabilim detaliile”, spune Florentin Cristeţi, primarul comunei Giulvăz.

De altfel, edilul-şef a reuşit să facă pace în comună cu ajutorul celor doi bulibaşi care veghează asupra comunităţii. „Nu avem probleme.

Dacă se întâmplă ceva, imediat iau legătura cu bulibaşa şi totul se rezolvă”, spune primarul. Tradiţiile se păstreză şi pe linie nemţească.

În urmă cu patru ani, la Giulvăz a fost organizat Kirchweich, chiar dacă în localitate mai există doar vreo patru nemţi. Tradiţia nu a fost păstrată dar, în acest an, sărbătoarea a fost inclusă în calendarul cultural, urmând să aibă loc în 15 octombrie.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

4 Comments
velko 4 iulie 2017
S-a mentionat munca, nu intins mina :-) :-)
Sofer 3 iulie 2017
"Circa 60 de familii de romi trăiesc în Giulvăz, însă multe dintre ele sunt plecate la muncă în străinătate. "LA MUNCA???? :))))) cred ca glumeste reporterul :)))
Alin f 2 iulie 2017
Bine ca le face la țigani ruga , în rudna și crai nou nu a mai ținut ruga de vreo 3 ani. Satele astea aparțin de comuna giulvaz, dar d-l primar s-a ofticat pe noi ca nu l-am votat. Avem un primar razbunator