Roșii de toate culorile și formele la o nouă ediție a FestivaluluI Tomatelor de la Timișoara

rosii 6

Festivalul Tomatelor, ajuns la cea de-a treia ediție, și-a continuat cursul anul acesta în ciuda pandemiei și a amenințării ploii.

Producători de tomate și colecționari au expus o mare variate de roșii în culori și forme diferite, menite să fure privirea și să stârnească papilele gustative.

“Roșiile cireașă, cum se spune, un cherry dulce care la coacere când se mai stafidește duce spre dovleacul plăcintar, ca aromă. E un soi italian pe care îl avem de vreo zece ani, din care facem bulion și iese un bulion dulce. E o roșie care merge direct la gătit, prin comparație cu celelalte iese sosul dulce și nu acru. Mai e o roșie roz pe care o am de la Buzău, nu e omologată, aveam undeva o poză și era trecut un nume. Nu știu, eu l-am trecut Roz de Buzău, e gustoasă, moale, e dulceagă, nu e așa de acidă ca și tomata roșie”, spune un expozant.

S-au întâlnit deopotrivă producători și cumpărători în curtea Liceul Waldorf din Timișoara, spațiul care s-a consacrat ca gazdă ideală pentru acest eveniment, mai ales în condițiile speciale ale acestui an, spune prof. univ. dr. ing. Radu Liviu Șumălan de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului.

“Am încercat să organizăm și anul acesta, evident respectând toate măsurile de siguranță impuse. Așa cum se poate observa sunt destul de mulți participanți. Vreau să spun că este un festival al tomatelor, dar nu sunt doar tomate, adică noi vrem să promovăm tot ceea ce este local, tot ceea ce este autentic în domeniul acesta al producerii de legume, de fructe și chiar a unor produse procesate, nu numai legume și fructe proaspete. Se poate observa că există varietăți de tomate, atât autohtone cât și varietăți exotice. Avem, de asemenea, produse pe bază de tomate, pornind de la bulion, suc de roșii, zacuscă”, spune prof. Radu Liviu Șumălan.

Timișorenii s-au declarat încântați și curioși de soiurile de legume și în special de tomate expuse la festivalul de la Timișoara.

Anul acesta, nu doar roșia a fost magnetul care a atras cumpărătorii, ci și ideea de produse cultivate în sistem bio, mai complicat din punct de vedere tehnologic, în cantități mai mici, dar cu siguranță mai gustoase și mai sănătoase.

 

radiotimisoara


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *