Românii s-au înghesuit în centrele de vaccinare, în ultima zi de imunizare înainte de marea reprogramare

Aproape 60 la sută dintre profesorii timişeni au fost vaccinați cu schema completă

De astăzi se opreşte vaccinarea pentru cei care au până în 65 de ani. Iar explicaţiile oficiale se contrazic: ba nu avem vaccinuri Pfizer, ba Moderna ne-a încurcat. Bomba o aruncă însă ministrul Sănătăţii: unul din trei români s-a vaccinat în afara platformei.

CITEȘTE ȘI: Decizie-bombă în Timișoara! Viceprimar în concediu paternal

Țara noastră, la fel ca multe alte țări din Uniunea Europeană, se confruntă cu o lipsă de vaccinuri Pfizer anti Covid-19, astfel că soluția aleasă de autorități a fost să reprogrameze vaccinările din perioada 28 ianuarie – 11 februarie.

”Începând cu data de 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele care deservesc activități esențiale pentru doza 1. Ceea ce reprezintă 35.304 persoane, vor fi reprogramate în ordinea programării din 28 ianuarie, prima zi va fi 8 februarie.

Practic, persoanele programate în intervalul 28 ianuarie – 11 februarie se translatează cu 10 zile mai târziu, începând cu data de 8 februarie, în ordinea programării inițiale.” – a declarat Valeriu Gheorghiţă.

Președintele CNCAV a mai precizat că reprogramarea se va face automat, persoanele în cauză urmând să primească un anunţ în acest sens pe sms sau e-mail cu 48 de ore înainte.

De altfel, au fost ocupate ”aproape toate sloturile disponibile” în vederea vaccinării.până pe data de 14 aprilie.

Practic,  cauza corupției sistemului de sănătate, care pur și simplu a deturnat strategia de vaccinare într-o singură săptămână, România riscă să intre pe radarul Comisiei Europene și să-și pună în pericol alocările viitoare de vaccin.

Criteriul principal care stă la baza înțelegerii dintre statele naționale și Uniunea Europeană, cea care a încheiat toate contractele cu producătorii, e simplu și clar: persoanele în vârstă și vulnerabile trebuie imunizate cu prioritate.

Ceea ce s-a întâmplat în România în prima săptămână de la declanșarea etapei a doua a generat,practic, accentuarea crizei de vaccin și punerea în pericol a calendarului de livrări viitoare din cauza nerespectării acestui criteriu.

Într-un context cu o cerere atât de mare, orice act de corupție are consecințe majore în negocierea contractelor și în calendarul de livrări.

De exemplu, este șocant ca un reprezentant dintr-un centru de vaccinare să aibă posibilitatea să programeze direct și arbitrar în rwegistrul Electronic Național al Vaccinării pe oricine, sărind platforma națională de vaccinare.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Românii s-au înghesuit în centrele de vaccinare, în ultima zi de imunizare înainte de marea reprogramare

Lasă un răspuns