Românii care din 2035 vor ieşi cu 3 ani mai târziu la pensie. Speranţa de viaţă în ţara noastră este de 72 de ani

Românii care din 2035 vor ieşi cu 3 ani mai târziu la pensie. Speranţa de viaţă în ţara noastră este de 72 de ani

Românii care din 2035 vor ieşi cu 3 ani mai târziu la pensie. Speranţa de viaţă în ţara noastră este de 72 de ani

Scandalul vârstei de pensionare se mută şi în România. Românii vor ajunge să cotizeze cinci ani pentru un an de pensie. De vină sunt speranţa de viaţă scăzută şi creşterea vârstei de activitate. Pe de altă parte, economiştii avertizează: raportul mic dintre angajaţi şi pensionari va zdruncina sistemul public, conform observatornews.ro.

Vârsta de pensionare va creşte, eşalonat, de la 62 de ani la 63 pentru femei în următorii şapte ani. Iar din 2035, doamnele se vor retrage din activitate la 65 de ani, ca bărbaţii. Măsura este inclusă în Planul Naţional de Redresare, ca o condiţie pentru primirea fondurilor.

Un român plătit cu salariul mediu net pe economie, adică 4.000 de lei pe lună, ar urma să aibă, după 35 de ani de contribuţii, o pensie de stat de 1.275 de lei. Pe lângă faptul că nu acoperă decât un sfert din coşul minim, calculele arată că viitorii pensionari ies în pierdere.

Eurostat: Speranţa de viață în România este de 72 de ani

Așadar, odată pensionaţi, românii vor mai primi pensie 7 ani, deși au contribuit 35 de ani la sistemul public de pensii. Alt argument pentru creşterea vârstei de pensionare este scăderea populaţiei active şi creşterea numărului de pensionari. Declinul sistemului de pensii va începe din 2030. Atunci va începe să iasă la pensie generaţia născută între 1966 şi 1989 – aproape trei milioane şi jumătate de români. În 15 ani, şase milioane de angajaţi ar putea fi nevoiţi să susţină pensii pentru opt milioane de seniori.

CITEȘTE ȘI: Timișorenii vor avea acces la bazinele de înot și sălile de sport din cadrul școlilor și liceelor, contra cost

Noua lege a pensiilor din sistemul public va trebui să fie gata cel târziu la sfârşitul anului. Dacă nu ne aliniem ţărilor europene, am putea pierde peste 700 de milioane de euro din PNRR. În Franţa, vârsta de pensionare a crescut de la 62 la 64 de ani. Milioane de oameni protestează faţă de această măsură.

Articolul complet, pe observatornews.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Românii care din 2035 vor ieşi cu 3 ani mai târziu la pensie. Speranţa de viaţă în ţara noastră este de 72 de ani

  1. bravo usr pentru aceasta bătaie de joc. ați fost 8 luni la guvernare și ați făcut mai mult rău decât ăilalți în 30 de ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *