Românii ar trebui să îşi cumpere o casă doar dacă au un avans de 15-20% minim. Vezi de ce!

Prima Casa

Românii nu au educaţia de a economisi, iar dacă ar reuşi să strângă un avans de 15-20% la credite şi rata de default ar fi mai mică, este de părere brokerul de credite Mircea Petrilă.

„În ţara noastră oamenii nu au educaţia de a economisi. De exemplu să nu îşi cumpere o casă decât atunci când au un avans de 15-20%. În felul acesta fac şi un exerciţiu personal: «Sunt în stare să economisesc?», spune Petrilă.

În prezent, un apartament de 60.000 euro necesită un avans de 12.000 euro, iar 48.000 euro este o sumă pe care o poţi obţine foarte uşor, explică brokertul. ”Deci este suficient să ai un venit de 2.000 lei, iar rata va fi în jur de 1.000 de lei“, spune el.

În prezent, clienţii care solicită credite ipotecare sunt interesaţi ce fel de apartamente îşi cumpără, ce se întâmplă cu banii şi dacă merită să investească pe o perioadă de 20 sau 30 de ani.

Luna aceasta a fost o nebunie cu programul Prima casă. Există deja două bănci, respectiv BCR şi Raiffeisen, care şi-au terminat creditele înainte de a primi bani. Am fost şi la ING, iar ei au deja o cerere de 2.000 de dosare, dintre care trebuie să accepte doar 400.“, a mai spus Petrilă.

El explică faptul că oamenii îşi doresc să obţină aceste credite pentru că nu ştiu ce se va întâmpla pe piaţă în următorul an. Rata de default la Prima casă este de 0,3% acum. Brokerul mai primeşte cereri şi în afara programului Prima casă. El spune că preţul mediu al apartamentelor vizate este cuprins între 70.000 şi 100.000 euro, în Bucureşti sau în zonele limitrofe.

„Pentru un apartament de 70.000 euro ar trebui să ai un avans de 14.000 euro. Iar rata ar fi de 1.300-1.400 de lei“, spune Petrilă.

Sursa: mediafax.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns