Românii amanetează din ce în ce mai mult. Roata de rezervă, bijuteriile sau chiar dinţii, lăsate în schimbul banilor

Românii amanetează din ce în ce mai mult. Roata de rezervă, bijuteriile sau chiar dinţii, lăsate în schimbul banilor

Verighete, instrumente muzicale, jocuri video sau chiar dinți. Sunt doar câteva dintre obiectele… uneori prea personale… pe care românii le lasă la amanet pentru câteva sute de lei. Însă în spatele acestui fenomen se află sărăcia pe care o resimt tot mai mulţi și pe care speră să o rezolve, măcar temporar, renunţând la ce mai au prin casă.

CITEȘTE ȘI: „Microsomnul”, fenomenul care provoacă tragedii pe șosele. Psiholog: „Este fals să crezi că organismul tău mereu te va asculta”

Nevoia îi împinge pe mulţi să renunţe, măcar temporar, la obiecte care, în mod normal, sunt considerate indispensabile. Pentru ei, casele de amanet sunt salvarea dintr-o situaţie grea.

Valentin are 35 de ani și, alături de asociatul său, se ocupă de o casă de amanet aflată pe una dintre cele mai importante artere din Capitală. De-a lungul timpului, mulți oameni i-au trecut pragul. S-a şi obişnuit deja să primească polizoare, bormaşini, jocuri video sau telefoane. Recunoaşte însă că a avut şi oferte cel puţin bizare.

Valentin Loghin, proprietar amanet: O pereche de dinți. Erau dinți de aur, presupun că persoana care i-a avut a decedat și urmașii s-au gândit să îi valorifice.

În jur de 2700 de lei a plătit casa de amanet pentru dinții din aur. Cum nu era vorba de un obiect care putea fi revândut în aceeaşi formă, dinţii au fost topiţi, iar aurul refolosit.

Ca să-şi recupereze obiectele amanetate, oamenii trebuie să plătească suma pe care au obţinut-o iniţial, la care se adaugă un procent, diferit de la magazin la magazin. Doar că foarte mulţi renunţă să-şi mai ia bunurile, nu pentru că n-ar mai avea nevoie de ele, ci pentru că nu-şi le mai permit. În astfel de cazuri, casa de amanet le scoate la vânzare, la preţuri mult sub cele de pe piață.

sursa: observator.tv


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *