România testează avioane care aduc ploaia, închiriate de la bulgari. Dacă dau rezultate, cumpărăm 8 aparate

România testează avioane care aduc ploaia, închiriate de la bulgari. Dacă dau rezultate, cumpărăm 8 aparate

Avioane care aduc ploaia sunt testate în aceste zile în mai multe județe din Moldova. E un proiect pilot, care s-ar putea încheia cu o achiziție de multe milioane de euro și care ar oferi o soluție la secetă.

Specialiștii de la Centrul Antigrindină din Dancu pun în practică un proiect pilot de creștere a nivelului de precipitații, în caz de secetă. Se folosesc cartușe și torțe încărcate cu iodură de argint și cloruri de calciu și natriu.

„În momentul în care avionul ajunge la înălțimea de zbor necesară, acestea se aprind și disperseaza fumul cu agent de însămânțare.

Sunt aruncate în interiorul norului și principiul este același – se formează nuclee de condensare. Se formează picături, picăturile se vor mari și pică la sol sub formă de ploaie.

Proiectul vizează 6 județe din regiunea Moldovei și se va desfășura pentru o perioadă de 10 zile.

O creștere cu 10 – 15% a precipitațiilor în urma intervențiilor asupra norilor este mulțumitoare, pentru că o creștere mult mai mare ar putea crea probleme la sol, inclusiv producere de inundații”, a declarat Dan Axinte, manager de proiect, pentru digi24.ro.

CITEŞTE ŞI: DNA verifică vaccinările anti-COVID de la două centre din județul Hunedoara. Procurorii analizează aproximativ 5.000 de dosare

Avioanele sunt puse la dispoziție de o companie din Bulgaria. Dacă rezultatele vor fi cele așteptate, Ministerul Agriculturii ar urma să achiziționeze 8 astfel de aeronave, care să fie folosite în toată țara.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *