România, campioană la creşterea preţului benzinei în UE. Specialiştii anunţă noi scumpiri

În Cuba, benzina este mai ieftină decât apa pentru cei care au dolari

România este campioana Europei la scumpirea benzinei în acest an. Preţul la pompă a crescut cu aproape 11 la sută de la sfârşitul anului. ŞI dacă până acum părea mai avantajoasă motorina şi aici avem o scumpire de 9 procente. Şi veştile nu sunt bune nici pentru perioada următoare. Specialiştii anunţă noi scumpiri.

Octavia Negre, jurnalist Digi24: Poate vi se pare greu să crezut, dar un plin de benzină, la un rezervor de 50 de litri, de exemplu, ne costă în prezent cu 50 de lei mai mult faţă De aceeaşi perioadă a anului trecut. Şi, deşi încă ne numărăm printre statele europene cu cei mai ieftini carburanţi, scumpirile din ultimele opt luni ne-au plasat direct în vârful clasamentului celor mai mari creşteri de preţuri la carburanţi din UE.

CITEŞTE ŞI: Buluc la taxa auto

Belgia, Finlanda şi Germania se află şi ele în topul scumpirilor din acest an, cu peste 10 procente, însă nu ne putem compara cu ele când vine vorba despre puterea de cumpărare.

Motorina s-a scumpit şi ea, dar la acest capitol nu mai suntem pe locul I, ci pe nouă, cu un avans de aproape 9 la sută. Cei mai afectaţi sunt şoferii cu maşini diesel din Belgia şi Franţa, iar cei mai norocoşi… cei din Irlanda.

Şoferii români sunt dezarmaţi în faţa scumpirilor şi se văd nevoiţi fie să rărească drumurile cu maşina fie să taie din bugetul rezervat altor cheltuieli.

Specialiştii susţin că până acum 2018 a fost un an fluctuant pe piaţa petrolului.

Claudiu Cazacu, broker: Dinamica petrolului este esenţială atunci când vorbim despre influenţa la pompă.

Previziunile privind evoluţia preţurilor sunt destul de sumbre.

Dumitru Chisăliţă, expert în energie: Există mari şanse să mai punem 5-6 % peste ce avem în momentul de faţă. Pentru următorul an sunt puţine şanse să gândim într-un element foarte optimist.

Claudiu Cazacu, broker: Ar putea fi vorba de încă o presiune de creştere moderată pe termen scurt, urmată de o perioadă de liniştire a preţurilor.

Potrivit datelor Comisiei Europene, mai mult de jumătate din preţul benzinei vândute în România reprezintă taxe şi accize, iar în cazul motorinei proporţia e de aproape 48 la sută, conform digi24.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *