România a fost lider în UE la creşterea lucrărilor de construcţii în luna decembrie

România a fost lider în UE la creşterea lucrărilor de construcţii în luna decembrie

România a fost lider în UE la creşterea lucrărilor de construcţii în luna decembrie

Lucrările de construcţii au înregistrat o creştere modestă în Uniunea Europeană şi în zona euro, în luna decembrie 2023, comparativ cu noiembrie 2023, însă România a fost de departe ţara cu cel mai puternic avans pe acest segment, atât de la o lună la alta, cât şi în ritm anual, arată datele publicate, marţi, de Eurostat, scrie agerpres.ro.

Conform acestor date, lucrările de construcţii au crescut cu 0,8% în zona euro şi cu 1,3% în UE în luna decembrie 2023, comparativ cu luna noiembrie 2023. În rândul statelor membre UE, cele mai importante creşteri au fost înregistrate în România (10,3%), Polonia (8,5%) şi Ungaria (5%). În cazul României, creşterea de 10,3% din luna decembrie 2023 vine după un avans de 3,3% în luna noiembrie.

În ritm anual, luna decembrie 2023, comparativ cu luna decembrie 2022, lucrările de construcţii au crescut cu 1,9% în zona euro şi cu 2,4% în Uniunea Europeană. Şi în acest acest caz, România este lider în UE cu o creştere semnificativă de 30,7% a lucrărilor de construcţii comparativ cu luna decembrie din 2022. Alte state cu creşteri puternice ale lucrărilor de construcţii sunt Polonia (18,9%) şi Belgia (10,7%).

CITEȘTE ȘI: Felix Dogariu și Dumitrița Josan, de la CSU Politehnica Timişoara, la Europeanul de scrimă

Josan, de laConform datelor prezentate anterior de Institutul Naţional de Statistică (INS), în România, în luna decembrie 2023 faţă de luna decembrie 2022 volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 27,3% ca serie brută, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 25,5%.

Raportat la luna noiembrie a anului trecut, în decembrie 2023, lucrările în construcţii au consemnat creşteri atât ca serie brută (+28,1%), cât şi ca serie ajustată (+10,3%).

Foto: arhivă cu titlu ilustrativ


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *