Poliția municipală din Torino a descoperit o escrocherie ce a provocat un prejudiciu de 1,6 milioane de euro. O anchetă amplă în care sunt cercetaţi 960 de suspecți, dintre care 330 sunt cetățeni români, scrie La Stampa, citată de Rador.
Cei 330 de cetăţeni români au beneficiat de un ajutor de cetăţenie de aproximativ 1.600.000 de euro, la care se adaugă o plată lunară de aproximativ 166.000 de euro. Suma totală, referitoare la toate cele 960 de persoane care fac obiectul anchetei, poate fi estimată aproximativ la 6 milioane de euro plătiți deja (în tranşe de 500.000 de euro lunar).
Poliția a descoperit o escrocherie după ce a început o verificare efectuată de agenții Direcției Operațiuni Speciale a Poliției Municipale împotriva unui cetățean de naționalitate română, surprins în timp ce retrăgea bani de la un bancomat cu mai multe carduri, fapt care le-a dat de bănuit agenţilor care l-au reţinut pe bărbat pentru cercetări mai aprofundate.
CITEȘTE ȘI: Reacții după scenele incredibile din parcarea unui mall din Timișoara, unde un polițist a fost lovit de un interlop
A reieşit că acesta deţinea numeroase carduri emise pentru Venitul de Cetățenie pe numele altor persoane, care nu erau prezente la fața locului. O conduită interzisă de legea care stabilește netransferabilitatea cardului RdC către terți.
Agenţii au semnalat imediat cazul Autorităţii Judiciare, legitimațiile de venit de cetățenie deținute în mod necuvenit au fost confiscate și au început cercetările pentru stabilirea valabilității cardurilor reținute. Din analiza datelor a reieșit că toți deținătorii de carduri RdC au declarat, prin auto-certificare, un ISEE (indicatorul situaţiei economice echivalente) egal cu zero și reședința în Via della Casa Comunale 3, Torino.
Reședința, o cerință fundamentală pentru obținerea și menținerea Venitului de Cetățenie, a ridicat unele îndoieli cu privire la legalitatea declarațiilor, suspiciuni confirmate în urma unui control efectuat la terminalul de evidență a populaţiei al Municipiului Torino, unde persoanele pe numele cărora era emis cecul s-au dovedit a fi „inexistente”. Şi nu numai la acea adresă, ci pe toată raza municipiului.
În plus, registratura municipală a confirmat imposibilitatea faptului ca un cetățean comunitar, cum ar fi cazul unei persoane de naționalitate română, să obțină reședința în via della Casa Comunale 3, o adresă virtuală creată de Municipiul Torino pentru a da o reședință refugiaţilor, persoane străine cu protecţie internaţională şi umanitară.
Agenții Departamentului Operațiuni Speciale au descoperit că 330 de cetățeni români s-au declarat rezidenți pe aceeași stradă, element care a întărit suspiciunea de acces la beneficiile venitului de cetățenie pe baza unei auto-certificări false. De parcă nu ar fi fost suficient, cele 330 de persoane controlate, majoritatea aparținând aceluiași grup familial, nici măcar nu erau rezidente în Italia.