Robotul Zora vine în sprijinul timișorenilor

zora

La Timișoara, calitatea vieții persoanelor diagnosticate cu demenţă se va îmbunătăți, susțin reprezentanții Universității de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș”.

Colectivul Departamentului de balneologie, recuperare medicală și reumatologie, sub coordonarea dr. Răzvan Gabriel Drăgoi, propune utilizarea roboţilor pentru gestionarea tratamentului acestei patologii.

Aceștia și-au propus ca în următorii trei ani să dezvolte un sistem integrat bazat pe interacţiunea dintre pacienți și un robot inteligent care – prin muzică, autobiografie, exerciţii fizice și alte aplicații – poate stimula condiţiile fizice, cognitive şi sociale ale acestora.

Platforma integrată va fi construită având la bază două tehnologii existente: robotul Zora, special conceput pentru oferirea de asistenţă persoanelor diagnosticate cu demenţă şi aplicaţia Keosity, care oferă suport pentru simularea memoriei.

Ținta finală a acestui demers este de a consolida starea pacienților, pentru ca aceștia să-şi poată îmbunătăţi calitatea vieţii şi să poată trăi independent şi, în acelaşi timp, să poată promova activităţi sociale cu prietenii sau cu îngrijitorii informali.

În acest sens, specialiștii timișoreni urmează să analizeze abordările similare existente în literatura de specialitate, să identifice nevoile persoanelor diagnosticate cu demență și să realizeze trialuri clinice de pacienți și aparținători care vor testa prototipul, pentru ca în final să fie evaluat impactul pentru familie și rezultatele privind îmbunătățirea calității vieții bolnavilor.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns