Robert Şerban, un prozator în trening. Marca Nike

Robert Şerban, un prozator în trening. Marca Nike

„Dragii mei, a apărut cartea de povestiri. E în mai toate librăriile din țară, se poate comanda de pe site-ul Polirom, nu e nici măcar 30 de firfirei. Cum cred că fiecare am îmbrăcat măcar o dată în viață o ținută sport, înseamnă că știți cum e cu intensitatea, viteza, anduranța, surpriza; adică, sigur veți rezona cu scurtele proze dintre coperte. Aştept reacțiile voastre. Publice – dacă vă place cartea, în privat, dacă nu. Eu vă mulțumesc oricum pentru curiozitate și lectură! Să fiți sănătoși și antrenați!”

Aşa sună anunţul făcut recent de cunoscutul om de cultură timişorean Robert Şerban, al cărui volum de povestiri, intitulat „Oameni în trening” şi publicat în Colecţia Ego Proza a Editurii Polirom, se grăbeşte să-şi întâlnească primii cititori.

„Robert Șerban se avântă în proză cu același elan, cu aceeași poftă de a crea lumi ca în poezie. Își încordează mușchii, își reglează respirația, se așază reglementar la startul probei de 100 de metri, așteaptă semnalul și țâșnește. Dar ca să ajungi la finiș ca un campion e nevoie de accelerație, fuleu și viteză. Le are Robert? Le are. Adică simte (și știe) cum să aducă proza la linia de sosire, din fraze puține, cu tensiunea în crescendo, cu un pas epic bine reglat, precipitat spre cele mai neprevăzute finaluri.

Iar ceea ce îți rămâne în minte după ce ai asistat la spectaculoasa cursă contracronometru e imaginea unei lumi ciudate. O lume a periferiei, când veselă, când mai degrabă tristă, când viu colorată, când dezolant de cenușie, în care se trăiește paroxistic, dar cel mai des se moare. Robert Șerban, autorul acestei lumi, aleargă prin ea ca un prozator în trening. Doar că pe echipamentul lui stă scris Nike”, remarcă Adriana Babeți.

„După ce ai cucerit regina literaturii (poezia), de ce te-ai uita la o simplă marchiză (proza scurtă)? O dietă nesănătoasă, lipsa exercițiilor fizice, fumatul? Având în vedere vârsta lui Robert Șerban – 27 de ani –, cred că este vorba de toate la un loc. Așa c-a intrat în marchiză cu aplomb înconjurat de nori de fum și pentru că destul de recent povestirea părea că începe să cucerească publicul datorită unor buni scriitori, însă acum aproape toți au murit. Și iată că debutează-n zonă un poet și scrie o carte categoric remarcabilă. Nu știu dacă va rămâne cu marchiza, se va întoarce la regină sau va trece la chelar (romanul). Dar sunt convins că merită să-i admirați oamenii în trening, alcătuiesc o întreagă lume”, afirmă Răzvan Petrescu.

Robert Șerban este scriitor, jurnalist și om de televiziune. Absolvent al Facultății de Construcții din Timișoara și al Facultății de Arte și Design din același oraș. Ca scriitor, a obținut numeroase distincții, printre care: Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România (1994), Premiul revistei „Observator cultural” pentru cea mai bună carte de poezie (2006), Premiul revistei „Orizont” pentru poezie (2015), Premiul revistei „Ateneu pentru poezie ”(2016), Premiul agentiadecarte.ro pentru poezie (2019).

CITEŞTE ŞI: Ansamblul Profesionist Banatul va participa la unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de folclor

Este realizator și moderator al emisiunii de televiziune „Piper pe limbă” (Premiul SIMFEST 2011 la secțiunea talk-show) şi redactor al revistei „Orizont”. Alte volume apărute la Editura Polirom:„ Scriitori la poliție” (volum coordonat, 2016), „Ascuns în transparență” (împreună cu artistul vizual Pavel Vereș, 2017), „Tata, eu glumesc serios!” (împreună cu Tudor Șerban, 2018).


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns