Rezervaţia de narcise de la Băteşti, distrusă de lucrările la autostradă

rezervatie narcise batesti distrusa

Narcisele de la Băteşti ar putea să nu mai înflorească în primăvara acestui an în ”grădina cu flori a Banatului”, cum mai este denumită rezervaţia naturală, unică în judeţul Timiş. Lucrările la autostradă au afectat-o pe mai multe porţiuni.

Pajiştea cu narcise de la Băteşti, care se întinde pe un câmp de circa 20 de hec­tare între micul sat a­par­ţi­nă­tor oraşului Făget şi lo­cal­i­ta­tea Margina, tinde să de­vină doar amintire pentru cei care an de an, la în­ce­pu­tul lunii mai se bucurau de frumuseţea sa inestimabilă.
Declarată rezervaţie nat­u­ra­lă de interes naţional încă din 1995, fiind unică în Ti­miş, aceasta a fost distrusă pas cu pas în ultimul de­ce­niu, atât de către turişti – care scoteau plantele cu tot cu bulbi, cât şi de către lo­cui­torii din zonă, care in­cen­diau păşunile.

Lucrările la autostradă au mai pus o ”bomboană pe colivă”.
”Noi nu am permis in­trarea lu­crărilor la au­to­stradă în perimetrul au­to­stră­­zii, astfel că traseul a­cesteia o­co­leş­te teritoriul care aparţine o­ra­şului Fă­get”, ne-a declarat primarul Marcel Avram.

Problemele cele mai mari sunt în apropierea no­du­lui de descărcare de la Sin­teşti, comuna Margina, peste linia de cale ferată. Pâ­mântul depozitat lângă drumul de la autostradă, a în­gropat florile din re­zer­vaţie.
”Personal m-am ocupat de problema pajiştii cu nar­ci­se de la Băteşti, în pe­ri­oa­da când lucram la Primăria Făget. În 2007 am întocmit un plan de management, pe care l-am depus la Agenţia

Mediului, care prevedea mai multe măsuri, printre care atragerea turiştilor şi fructificarea potenţialului a­celui loc. Acum, probabil cei de la autostradă au avize pentru a construi pe-acolo, pentru că altfel au comis o i­le­galitate, pajiştea fiind declarată rezervaţie naturală de interes național de mai bine de două decenii”, ne-a de­clarat Dan Necşa, fost pro­motor local la Primăria Făget în perioada 2005 – 2009.

Zece din cele 20 de hec­ta­re cu narcise sunt pro­pri­etatea statului, iar celelalte a­parţin localnicilor din Bă­teşti sau Făget. Pajiştea este considerată ca fiind un loc a­părut din neant, care da­tea­ză de câteva secole.

Le­gen­da spune că după o luptă cu turcii s-au pierdut foarte multe suflete… Atâtea , câte nar­cise înfloreau până nu de­mult în frumoasa poiană.

redesteptarea.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *