Cetatea Devei va fi redeschisă cu parade cavalerești, spectacole și salve de tun

Cetate Deva

Cetatea Devei va fi redeschisă mâine după trei ani în care incintele exterioare ale monumentului istoric s-au aflat în şantier şi nu au putut fi vizitate. Accesul va fi gratuit, însă turiştii nu vor avea voie să urce cu maşina la cetate.

La Poarta I vor avea loc paradele ordinelor cavalereşti din Braşov, Târgu Mureş, Sebeş, Sighişoara şi Hunedoara. Evenimentul va continua cu spectacole de reenactment istoric, pe platforma de Artilerie, la care vor participa Terra Dacica Aeterna, Ordinul Cavalerilor de Hunedoara şi Ansamblul Rennaissance din Deva, urmate de un concert al trupei Arhaica, de recitalurile grupului Cimpoierii din Transilvania şi a toboşarului Cetăţii Sighişoara. Salvele de tun vor încheia spectacolul la care sunt aşteptaţi sute de oameni. Intrarea va fi liberă, iar cetatea va putea fi vizitată gratuit după redeschidere, potrivit reprezentanţilor primăriei.

„Accesul pedestru al publicului în incinta Cetăţii Deva va fi gratuit. Cei care doresc să urce sau să coboare cu telecabina vor achita contravaloarea biletului aferent transportului. Parcarea autovehiculelor va fi permisă exclusiv în spaţiile amenajate din zona telecabinei şi a restaurantului. Nu va fi permis accesul auto în zona Poarta I decât autovehiculelor care transportă artiştii participanţi la festivităţi. În această fază a construcţiei, nu sunt încă montate grupuri sanitare în incintele superioare ale monumentului; vor putea fi utilizate grupurile sanitare de la telecabină şi toaletele ecologice de la Poarta I.

Publicul este rugat să respecte traseele de vizitare şi să nu intre în zonele neamenajate”, a informat Primăria Deva. Lucrările de reabilitare a celor două incinte exterioare ale Cetăţii Devei şi a zonei de acces pre monumentul istoric au durat trei ani, iar proiectul a avut o valoare de aproape nouă milioane de euro, fiind finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională. Ele au inclus cercetarea arheologică, refacerea zidurilor şi a porţilor, a Camerei de Artilerie a Bastionului, a drumului de acces, precum şi finisaje. De asemenea, a fost construit un pod de acces între incintele II şi III, în cadrul unor investiţii suplimentare realizate de administraţia locală. „Rezultatul proiectului de restaurare este unul bun. Lucrările au fost realizate sub supraveghere arheologică şi a Comisiei Monumentelor Istorice, iar consructorii nu s-au abătut de la proiect. Este foarte bine că monumentul istoric va fi redat astfel vieţii cetăţii, a oraşului, şi abia aşteptăm deschiderea oficială, ca toată lumea să se bucure de simbolul oraşului”, a declarat Angela Kalauz, arhitecta şefă a Devei.

O serie de controverse a stârnit modul în care au fost reabilitate incintele exterioare ale monumentului istoric, arheologul Adrian Andrei Rusu fiind printre cei care s-au declarat nemulţumiţi de noul aspect al cetăţii.

radioresita.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *