Revoluția fiscală a scos timişorenii în stradă

protest timisoara 17

Circa 800 de persoane au protestat, vineri, în fața sediului Prefecturii Timiș, împotriva măsurilor recent adoptate de guvern privind transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, scăderea impozitului pe venit de la 16 la 10 la sută și introducerea unei taxe de solidaritate pentru angajator, de la 2,5 la sută.

Există și categorii de angajați cărora veniturile le scad în mod sigur, chiar dacă salariul brut va crește, cei mai numeroși fiind cei din industria IT, aceștia reprezentând și cea mai mare parte a protestatarilor de ieri. Angajații din IT – un sector dezvoltat și prosper din România și din Timișoara, în special – erau scutiți de impozitul pe salariu până în prezent, dar această facilitate dispare o dată cu noile măsuri fiscale.

Chiar dacă firmele pentru care lucrează vor menține aceleași cheltuieli salariale, adică vor crește venitul brut, IT-iștii tot avea parte de o scădere a venitului net cu circa 6,3 la sută.

Sindicaliștilor de la SITT (Sindicatul IT Timișoara) li s-au alăturat la protest membri ai Blocului Național Sindical, reprezentanți timișoreni ai Sindicatului Național al Lucrătorilor din Penitenciare, precum și angajați de la Flextronics, care au trecut peste decizia Cartel Alfa de a nu ieși în stradă.

Protestatarii au fost dotați cu fluiere, vuvuzele și tobe, pe care le-au folosit din plin în fața Palatului Administrativ.

Cele mai frecvente lozinci strigate au fost „Hoții! Hoții” și „Unitate”, iar dintre cele afișate s-au remarcat: „Producem șase la sută din PIB, ne luați șase la sută din salarii”, „NU experimentelor sociale pe români”, „Legea fiscală se votează, IT-iștii emigrează”.

protest prefectura

La manifestație a luat parte și Dumitru Costin, liderul Blocului Național Sindical, care a insistat pe mesajul de unitate și care a reproșatu guvernului că vrea să mascheze o mare minciună și incapacitatea de a colecta corect taxele. El a menționat și scăderea dramatică a bugetelor locale, care se va resimți anul viitor în urma modificărilor fiscale aprobate de guvern.

Liderii manifestanților au fost chemați la discuții cu conducerea Prefecturii Timiș, căreia i-au transmis revendicările.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Revoluția fiscală a scos timişorenii în stradă

  1. Domnilor protestatari mai bine ati boicota supermarketurile, benzinariile, bancile pentru ca astea au crescut preturile la toate produsele alimentare, carburant , cursul de schimb a sarit in aer. Nu vedeti ca este un raspuns concertat impotriva ramanilor din parte acestora? Vor sa isi bata joc de romani sa ne umileasca cu preturi mari, foarte mari…Raspunsul nostru trebuie sa fie boicotul la adresa lor sa nu mai aiba piata de desfacere. Nu mai cumpara nimeni nimic din supermarket doua luni de zile. Noi nu pierdem nimic cumparam de la producatorii romani dar ei…… Daca au declarat razboi atunci hai sa nu mai cumparam nimic de la ei nici alimente nici carburanti, nu mai luam credite din banci si atunci suntem liberi nu sclavii bancilor. Hai ca se poate Desteaptate Romane si tine capul sus….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *