Revolta fermierilor: Cerealele românești sunt detronate de cerealele ucrainene mai ieftine

APIA primește cereri de acordare a unui sprijin de urgență pentru sectorul cerealelor și cel al semințelor oleaginoase

Cerealele din Ucraina nu doar tranzitează România, ci sunt comercializate pe teritoriul României, iar „fermierii români sunt drastic afectaţi”, deoarece costul de achiziţie este „incomparabil mai mic decât cel practicat în zona UE”, susţine Federaţia Naţională Pro Agro, potrivit Agerpres.

Conform sursei citate, în plin proces de recoltare, fermierii din România au constatat blocarea achiziţiilor şi încercarea de practicare a unui preţ similar cu cel al anului trecut, de 2,4 lei pe kilogram, piaţa scăzând inexplicabil cu aproximativ 90 de dolari pe tonă faţă de săptămână trecută, deşi atât inputurile, cât şi costurile cu energia au fost mult mai mari, din cauza excedentului de marfă din Ucraina, produs nesustenabil faţă de cerinţele Uniunii Europene.

„La acest moment, suntem în situaţia în care observăm chiar şi recolta obţinută cu greu din cauza secetei cum nu este achiziţionată, piaţa din România este distorsionată cu preţul produselor din Ucraina, contribuind astfel la vulnerabilizarea operatorilor care au investit în această cultură. Floarea soarelui vine din Ucraina la un preţ chiar şi cu 100 de dolari pe tonă mai ieftină din cauza ambiţiilor europene, dar şi din cauza preţurilor la substanţele de protecţie care sunt mult mai ieftine pe piaţa din Ucraina”, se mai spune în comunicat, conform stiripesurse.ro.

CITEȘTE ȘI: Premieră în România: Limitatoare de viteză care taie anvelopele când șoferii circulă pe contrasens. „Am văzut 4 persoane care și-au stricat mașinile”

Această situaţie afectează în aceeaşi măsură şi fermierii şi consumatorii din România, fiind imperios necesară intervenţia Guvernului în scopul de a interzice desfacerea şi procesarea cerealelor din Ucraina pe piaţa românească aşa cum s-a acceptat iniţial, „la vremea respectivă fermierii fiind asiguraţi că acest tranzit nu le va afecta interesele legitime”, potrivit Pro Agro.

Foto: agrointeligenta.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Revolta fermierilor: Cerealele românești sunt detronate de cerealele ucrainene mai ieftine

  1. INADMISIBIL -Cum își apăra guvernul propriul popor…..? Cind s-a pus problema limbii romane in Ucraina ,aceștia nici nu au stat la discuții cu noi. De ce a fost schimbat ministrul Agriculturii GHESNOIU, – ca nu a dat aviziul fitosanitar, ca cereale din Ucraina sa tranziteze ROMÂNIA. Și acum nu numai ca tranzitează România, dar se vind in România. Ne meritam soarta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *