Restanţierii din Timişoara sunt toleraţi, iar cei buni-platnici, executaţi!

Legislaţia actuală îi favorizează pe locatarii care nu îşi achită obligaţiile la utilităţile publice

Cum se intră în iarnă, creşte spectaculos şi numărul imobilelor cu restanţe la furnizorii de utilităţi. În urbea de pe Bega, după cum spune Petru Olaru, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Locatari Timişoara (FALT), trendul este din ce în ce mai vizibil, semn că avem de-a face cu un fenomen îngrijorător.

CITEŞTE ŞI: Cristi Borcea iese din ÎNCHISOARE. Unde şi cu cine va petrece REVELIONUL

Două ar fi, în principal, cauzele care au generat aceste datorii: incorectitudinea unor administratori, care bagă în buzunar banii încasaţi, şi refuzul unor locatari de a-şi achita obligaţiile la utilităţi, lucru ce conduce la acumularea unor datorii care cu greu mai pot fi stinse.

petru-olaruLegislaţia este foarte deficitară din acest punct de vedere, aşa că singura şansă a celor afectaţi de datoriile vecinilor este să pună m.nă de la m.nă şi să achite datoriile, pentru a nu răm.ne fără apă sau fără căldură.

Dacă ar fi să uzeze de prevederile legale, ar risca să rămână ani buni debranşaţi de la reţelele de utilităţi publice. Cadrul legal actual nu face decât să îi încurajeze pe rău-platnici.

Astfel, asociaţiile de locatari au greutăţi încă din start, atunci când încearcă să îi acţioneze în instanţă pe cei cu datorii la cheltuielile comune. Mai întâi, acţiunea este respinsă de instanţă, pe motiv că reprezentantul asociaţiei de locatari nu îşi poate dovedi calitatea procesuală.

CITEŞTE ŞI: Fraudă la vot, în Timiş

Pentru a demonstra că este preşedinte sau administrator, acestuia i se cere de către instanţă un act autentificat de către un notar. Merge reprezentantul la notar şi acolo dă de o altă problemă: notarul nu autentifică actul pentru că nu există o sentinţă judecătorească cum că el este preşedinte sau administrator!

Se intră într-un cerc vicios din care nu se poate ieşi decât după o perioadă foarte îndelungată, timp în care datoriile cresc iar locatarii afectaţi stau în frig şi fără apă.

Asociaţiile de locatari au făcut demersuri la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pentru a reglementa din punct de vedere juridic situaţia, dar li s-a spus că acest aspect ţine de Ministerul Justiţiei.

„Era vorba să se înfiinţeze tribunalele locatarilor, cu judecători specializaţi, dar ideea a fost abandonată. Asociaţiile de locatari sunt confundate cu ONG-urile şi de aici apar toate problemele”, spune Petru Olaru (foto).

Recent, cadrul legal din acest domeniu a suferit o modificare, în sensul în care facturile neachitate au devenit titluri executorii pentru furnizori. Este o simplificare doar aparentă, pentru că este favorizat doar furnizorul, nu şi asociaţia care încearcă să recupereze datoriile de la locatarii restanţieri.

Astfel, compania de gaze sau de apă nu îl execută pe debitorul în cauză, ci asociaţia de locatari din care face parte! Dacă aceasta din urmă are anumite sume strânse pentru reparaţii sau amenajări, banii sunt luaţi de furnizori pentru a acoperi datoriile rău-platnicilor!

De aceea, multe asociaţii încep să ţină banii de reparaţii „la saltea”, tocmai pentru a evita consecinţele neplăcute ale acestei legislaţii bizare.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

3 thoughts on “Restanţierii din Timişoara sunt toleraţi, iar cei buni-platnici, executaţi!

  1. …. Falt timisoara …o mizerie….cei de la falt au „invatat-o” pe presedinta de la noi din scara cum sa nu plateasca reparatiile pentru partile comune si multe alte magarii….ca mai apoi sa vina un administrator de la FALT care sa fie instalat in mod abuziv fara a se face consultarea adunarii generale…asa iau invatat de la falt…. Hoti de cea mai joasa speta FALT TIMISOARA

  2. Ultimul normativ, care confera facturii furnizorului calitatea de titlu executoriu, este cea mai abjecta hotie din uzunarul cetateanului. Adica regiile, care si asa isi acopera toate pierderile si salariile de nababi furand cu aparetele de contorizare ale consumurilor, sa nu piarda nimic. Si nici statul sa nu acopere piederile. Sa plateasca prostimea. Solutia corecta este alta: rezilierea contracelor cu asociatiile de propritari si contractarea serviciilor cu fiecare din membrii asociatiilor. In cazul asta, n-au decat regiile sa-si urmareasca debitorii, nu sa-mi fure mie banii din buzunar. Daca mi s-ar intampla una ca asta, ma judec cu ei cate zile mai am.

  3. Daca presedintii de bloc Nu au cum demonstra ca sint parte procesuala,e simplu ,contractele cu furnizorii sint nule,si deci furnizorii ar trebui sa faca contracte cu fiecare cetatean in parte

Lasă un răspuns