Reprezentanții studenților de la UVT, în conflict cu directorul bibliotecii universitare

Reprezentanții studenților de la UVT, în conflict cu directorul bibliotecii universitare

Reprezentanții studenților de la UVT, în conflict cu directorul bibliotecii universitare.

”Organizația Studenților din Universitatea de Vest din Timișoara (OSUT) solicită demisia din funcția de director BCUT a profesorului universitar doctor Vasile Docea!”, este mesajul de început al comunicatului transmis de studenți pe rețelele media.

Revolta reprezentanților studenților de la UVT este îndreptată împotriva deciziilor luate de conducerea Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran”, aceasta fiind acuzată că nu respectă noile prevederi legale (stipulate prin Legea 9/2022 privind modificarea art. 202, alin. 1, li. b din Legea 1/2011) privind accesul gratuit ”la principalele cărți de specialitate și publicații științifice, inclusiv prin accesul la bibliotecile universitare și bibliotecile centrale universitare”.

CITEȘTE ȘI: Parcul Botanic va fi redeschis în 4 noiembrie

Până la adoptarea acestui text de lege, studenții de la UVT plăteau un abonament în valoare de 30 de lei/an pentru dreptul de a avea acces atât în incinta bibliotecii, cât și la resursele materiale ale acesteia. Noile prevederi au reconfigurat politica internă a instituției, în Consiliul de Administrație stabilindu-se, astfel, două pachete de servicii: unul gratuit, celălalt în valoare de 50 de lei. În pachetul gratuit, biblioteca oferă următoarele servicii: emiterea gratuită a cardului de bibliotecă; vizarea gratuită anuală a cardului; acces gratuit la toate sălile de lectură; acces gratuit la bazele de date abonate; acces gratuit internet wireless; acces gratuit la catalogul electronic şi la cel tradițional; acces gratuit la sesiunile de orientare în bibliotecă; referinţe gratuite prin e-mail; acces gratuit la evenimentele organizate de BCUT; împrumut gratuit la domiciliu pentru 5 publicații (simultan) pentru 7 zile, cu posibilitatea de prelungire; obținerea gratuită de pliante și afișe care informează despre toate aspectele organizării și funcționării bibliotecii; procurarea gratuită a revistei „Lecturn”, publicată de bibliotecă. În ceea ce privește pachetul tarifat (stabilit conform Legii Bibliotecilor din 2002, care prevede, la articolul 6, că bibliotecile de drept public „pot oferi servicii, stabilite prin regulamentele proprii de organizare şi funcţionare, în condiţiile legii, pe bază de tarife”), acesta cuprinde, suplimentar față de cel gratuit: împrumut la domiciliu pentru 10 publicaţii, simultan, pentru 14 zile; posibilitatea prelungirii online a termenului de împrumut al publicaţiilor; rezervare publicaţii; înştiinţare cărţi întârziate via e-mail;  consiliere accesare baze de date; scanare (3 solicitări a maximum 30 pagini/solicitare/zi), 3 bibliografii a câte 10 titluri/an, notificări trimestriale cu noutăţile intrate în bibliotecă.

Reprezentanții OSUT nu sunt însă mulțumiți cu serviciile incluse în pachetul gratuit, precizând, în continuarea comunicatului, că ”deși instituția ar trebui să faciliteze accesul la educație pentru studenți, atât prin lege, cât și din considerente principiale, aceasta a devenit doar o sursă de venit. Reamintim că în conformitate cu Legea Educației Naționale bibliotecile centrale universitare se află în subordinea Ministerului Educației și sunt finanțate de către acesta, deci taxele pentru așa-zisele pachete „de lux”, sunt aberante și abuzive”.

Contactată telefonic, Andreea Argeșeanu, președintele OSUT, a afirmat că accesul la bibliotecă este destul de limitat, iar cel la resursele online, restricționat. ”Fără acest abonament de 50 de lei, nu poți accesa niciun calculator. Iar anul trecut, dacă nu plăteai acel abonament de 30 de lei, nu puteai să mergi la bibliotecă nici măcar să stai la o masă ca să înveți”, a precizat, pentru Renașterea bănățeană, Andreea Argeșanu.

De cealaltă parte, directorul bibliotecii, prof. dr. Vasile Docea, a prezentat o versiune diferită față de conținutul comunicatului transmis de OSUT. ”Biblioteca le oferă studenților acces gratuit la tot ceea ce prevede Legea educației, la art. 202, așa cum a fost modificat, începând cu 1 octombrie 2022, adică la toate spațiile din bibliotecă, săli de lectură, publicațiile bibliotecii, le oferă împrumut la domiciliu, acces nerestricționat la baza de date online a bibliotecii, internet wireless… Nu știu să vă răspund de ce studenții sunt nemulțumiți…”, ne-a declarat directorul Vasile Docea.

 

 

 


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *