Reprezentanţii silvicultorilor protestează

protest padurari 1

Sindicatele din cadrul tuturor direcţiilor silvice judeţene protestează de aproape o lună împotriva unei iniţiative legislative a majorităţii parlamentare, conform căreia circa 660.000 de hectare de fond forestier al statului ar urma să intre în proprietatea centrelor eparhiale, mănăstirilor şi altor unităţi bisericeşti, dar şi unor aşa-numite regiuni grănicereşti, care le-au avut în folosinţă – nicidecum în proprietate! – până în urmă cu peste şapte decenii.

Timişul e reprezentat la protestul de la Camera Deputaţilor

„Am mai făcut, împreună cu colegii din sindicate, pichetări ale Camerei Deputaţilor, iar mâine (astăzi – n. red.) vom mai organiza acţiune de protest, cea de-a patra. Vom picheta din nou sediul Camerei Deputaţilor, între orele 10 şi 14, pentru a atrage atenţia asupra consecinţelor nefaste ale modificării Legii 1/2000, printr-un proiect care ar urma să împroprietărească unităţile de cult şi fostele regiuni grănicereşti cu o suprafaţă foarte mare de pădure a statului”, susţine Daniel Jichici, liderul sindical la nivelul Direcţiei Silvice Timiş.

CITEȘTE ȘI: Mirajul apropierii de autostradă

El va participa la noua pichetare împreună cu vicepreşedintele sindicatului de la nivel judeţean, Ioan Sârbovan, alături de sindicalişti din toate direcţiile silvice din ţară. De menţionat este că prima pichetare a Camerei Deputaţilor, de către reprezentanţii sindicali ai silvicultorilor din cadrul Romsilva, a avut loc în data de 12 martie şi s-a repetat cu o frecvenţă săptămânală.

O reconstituire mincinoasă a unui aşa-zis drept de proprietate

Aşadar, dacă proiectul de modificare a Legii 1/2000 – cunoscută ca Legea Lupu, după numele iniţiatorulului său, ţărănistul Vasile Lupu – va fi aprobat în forma actuală, o mare parte din pădurile statului vor intra pe mâna preoţilor şi călugărilor.

CITEȘTE ȘI: În Timișoara, apartamentele noi s-au scumpit în martie, dar cele vechi s-au ieftinit

Este vorba, însă, despre suprafeţe pe care ar urma să le primească în proprietate, cu toate că le-au deţinut în trecut doar în folosinţă, primite de la fostul dictator Ion Antonescu, ba încă în nişte condiţii bine definite în ceea ce priveşte utilizarea profitului rezultat din exploatarea lor, cum ar fi pentru ajutorarea copiilor sărmani şi a altor categorii sociale cu o situaţie gea.

Chiar conducerea Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva a atras atenţia Ministerului Apelor şi Pădurilor că proiectul nu e deloc în regulă, deoarece face vorbire despre o aşa-zisă reconstituire a dreptului de proprietate, când în realitate unităţile de cult le-au deţinut vremelnic numai în folosinţă.

Mai mult, conducerea Romsilva atrage atenţia că deja Biserica Ortodoxă Română a primit abuziv importante suprafeţe forestiere, acestea fiind mai mari decât cele pe care le-a naţionalizat statul, la începutul perioadei comuniste şi, în plus, prin legiferarea proiectului cu cântes s-ar anula sute de împroprietăriri ale cultelor pe care instanţele deja le-au anulat.

„Considerăm că prezentul proiect de lege este promovat pentru Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, ca urmare a faptului că acesta a pierdut procesul intentat Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, prin Direcţia Silvică Suceava, după ce Curtea Constituţională a declarat neconstituţională OUG 100/2004, prin care i s-a constituit acestei entităţi dreptul de proprietate pe suprafaţa de 90.000 de hectare”, atenţionează Romsilva, mai precizând că instanţele de judecată au respins sute de acţiuni ale unor unităţi de cult care au încercat să pună mâna pe suprafeţe de păduri.

Atât la nivel de conducere a Romsilva, cât şi prin reprezentanţii lor sindicali, pădurarii susţin că nu e vorba nici pe departe de o împroprietărire cu caracter reparatoriu, aşa cum prevede Legea Lupu în forma sa veche, ci despre legalizarea unui jaf de proporţii imense.

Inclusiv în Timiş au avut loc astfel de litigii, oamenii bisericii încercând, fără temei legal, după cum a decis justiţia, să obţină aici suprafaţa totală de 270 de hectare de fond forestier.

Pomană făcută bisericilor pentru… pomeniri electorale

De asemenea, nici comunitățile din fostele regiuni grănicerești – create de Imperiul Austro-Ungar, în scopul apărării frontierelor sale de către localnicii din zona acestora – nu au avut niciodată în proprietate pădurile pe care acum ar putea să le primească prin „bunăvoinţa” PSD şi a aliaţilor săi la guvernare.

De ce acest imens plocon, dedicat în principal Bisericii Ortodoxe Române, dar şi altor culte? Pădurarii consideră că PSD cumpără susținerea electorală a bisericilor, printr-o pomană pe care ei o consideră fără precedent în istoria recentă a României.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *