Reînnoirea anuală a contractelor reduce entuziasmul fermierilor

salariu

O veste care, desigur, nu-i surprinde pe cei care exploatează păşuni este prorogarea termenului pentru întocmirea amenajamentele pastorale, la nivel local. De fapt, amânarea dateilimită pentru întocmirea studiilor referitoare la modul de exploatare şi întreţinere a suprafeţelor de păşunat se întâmplă an de an, din 2013 încoace.

“Având în vedere faptul că Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea și exploatarea pajiștilor permanente și pentru modificarea și completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 86/2014, cu modificările și completările ulterioare, cuprinde prevederi care conduc la imposibilitatea implementării acestora în termenul prevăzut, ținând cont de respectarea obligației implementării amenajamentelor pastorale la 1 ianuarie 2020, în vederea susținerii absorbției fondurilor europene aferente plăților pe suprafață și luând în considerare faptul că amenajamentele pastorale se pot executa numai pe baza unor date din teren care privesc tipul de vegetație și producția vegetală, ceea ce conduce la o perioadă de elaborare a acestora destul de lungă, se impune prelungirea termenului-limită de realizare a amenajamentelor pastorale până la 1 ianuarie 2021”, se specifică în Ordonanța de urgență nr. 78/2019, recent adoptată de Guvern şi care modifică mai multe acte normative, nu doar pe cel referitor la obligativitatea întocmirii amenajamentelor pastorale pentru obţinerea subvenţiei pe suprafeţele de păşunat. Bătăi de cap pentru crescătorii de animale

Trebuie spus că lipsa amenajamentelor în foarte multe comune din județul Timiș dar și din întreaga regiune a Banatului, precum şi în oraşele care deţin izlazuri le dă mari bătăi de cap crescătorilor de animale, deoarece aceştia sunt nevoiţi să-şi reînnoiască anual contractele de închiriere sau concesiune pentru păşuni.

De aici rezultă o lipsă a siguranţei în a efectua ameliorări ale pajiştilor sau a realiza investiţii în adăpători, adăposturi pentru animale sau alte amenajări zootehnice, deoarece proprietarul de vite nu poate fi sigur că în anul următor va mai bate palma cu primăria pentru suprafaţa respectivă. În schimb, acolo unde amenajamentele sunt întocmite, există posibilitatea legală a concesionării păşunii pe o perioadă cuprinsă între şapte şi zece ani. Din 2013 încoace, însă, crescătorii de animale au fost în fiecare an sub imperiul temerii că-şi vor pierde subvenţiile dacă primăriile din aria în care îşi cresc oile sau vitele mari nu întocmesc aşa-numitele amenajamente pas­torale, care sunt nişte studii ample, cuprinzând inclusiv analize pedologice şi prevăd o serie de obligaţii privind exploatarea, încărcarea cu rumegătoare şi întreţinerea păşunilor şi fâneţelor.

De fiecare dată, însă, termenul a fost prorogat, deoarece prea puţine primării comunale au trecut la întocmirea amenajamentelor, în ciuda faptului că toate au la dispoziţie fonduri guvernamentale rezervate pentru plata unor lucrări legate de elaborarea studiilor de specialitate


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *