Reguli de alimentaţie pe timp de vară

Vara este anotimpul vacanţei, al concediilor, al scăldatului la ştrand, însă, contrar aşteptărilor, în sezonul estival sănătatea este pusă la grea încercare, fapt admis şi de medici.

Vara este un anotimp prielnic apariţiei multor infecţii şi, ca în oricare alt anotimp, apar bolile de sezon. Medicii atrag atenţia că sunt posibile în special toxiinfecţii şi boli diareice, deoarece temperaturile ridicate creează un mediu propice dezvoltării microorganismelor. Respectarea câtorva reguli reduce riscul apariţiei acestor boli:

– Asigură-te că produsul pe care îl cumperi este în termen şi nu prezintă o culoare ciudată sau miros neplăcut;

– Redu la minimum timpul între achiziţionarea produselor din carne din supermarket şi refrigerarea acestora;

– Spală-te obligatoriu pe mâini înainte să găteşti mâncarea sau asigură-te că mănânci într-un restaurant care respectă toate condiţiile de igienă;

– Nu spăla carnea crudă de pui. În acest fel, bacteriile de pe carne pot ajunge şi pe alte alimente. În schimb, trebuie să speli bine fructele şi legumele;

– Nu folosi aceleaşi instrumente sau recipiente pentru tăierea sau păstrarea cărnii crude şi pentru prepararea legumelor şi fructelor care vor fi consumate nepreparate termic;

– Păstrează alimentele perisabile în frigider, la temperaturi mai mici sau egale cu 4 grade Celsius şi evită reîncălzirea şi consumul alimentelor preparate anterior la temperaturi crescute;

– Evită să consumi fructe de mare din locuri neautorizate şi, dacă le găteşti acasă, ai grijă să fie în stare proaspătă atunci când le cumperi. De asemenea, fii foarte atent la produsele fast-food vândute de comercianţii ambulanţi pe marginea străzii. Carnea tocată din hamburgeri, de exemplu, este deseori contaminată cu E. coli.

Măsuri de prim-ajutor în caz de intoxicație alimentară

Dacă simptomele nu sunt severe, este suficient ca pacientul să urmeze un regim alimentar specific: două-trei căni de ceai de mentă zilnic, orez cu morcovi, brânză proaspătă etc.

În momentul în care scaunul revine la normal, este permisă introducerea treptată a alimentelor de bază, cum ar fi carnea fiartă sau pâinea, dar sub nici o formă nu se vor consuma băuturi acidulate, energizante sau sucuri din fructe, care conţin foarte mult zahăr şi prea puţini electroliţi, substanţe care ajută la reechilibrarea hidroelectrolitică şi acidobazică. Dacă simptomele sunt severe, este recomandat tratamentul medicamentos, caz în care vizita la medicul de familie, la specialistul gastroenterolog sau infecţionist este obligatorie. De asemenea, este foarte important să nu se administreze tratament după ureche.


DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns