Regretul unui edil din Timiş

Rareori auzi vreun edil local să-ţi vorbească altceva decât de realizări. Există însă unul, cel din comuna Beba Veche, Ioan Bohancanu (foto), care regretă cea mai mare nerealizare, care nu este doar a sa, ci şi a autorităţilor locale, judeţene şi centrale din trei ţări: România, Ungaria şi Serbia.

Eşecul lor se referă la parcul industrial de la Triplex Confinium. Că românii de la Beba Veche şi-au dorit foarte mult acest parc o dovedeşte şi suprafaţa de 22 de hectare pentru acesta pe care primăria din cea mai vestică comună românească o are în patrimoniul său, după ce a efectuat mai multe exproprieri în zonă.

„Din 2007 şi până în 2012, când se prefigurau tot mai mult obstacolele în realizarea acestui proiect, declară primarul Ioan Bohancanu, am fost foarte activ, participând la toate reuniunile bi- şi tripartite cu autorităţile locale şi judeţene din cele două ţări vecine”.

Dacă ar fi căutaţi principalii vinovaţi pentru această evoluţie nefavorabilă a proiectului, edilul numeşte contextul geopolitic, legislaţia din cele trei ţări şi suspiciunea din Republica Serbia. De menţionat că partea română a finanţat şi studiul de fezabilitate pentru partea sârbă. Un alt factor care a cotribuit la eşecul proiectului a fost inexistenţa unor puncte de trecere a celor trei frontiere, poate chiar a unui punct triplu de trecere.

Cum, până la urmă, şi eşecul face parte din viaţă, experienţa negocierilor a avut şi o parte bună, căci a contribuit la o mai bună cunoaştere reciprocă a celor care au crezut la un moment dat, fiecare în felul său, în viabilitatea unui parc industrial trilateral şi a unei zone libere în acest punct de întretăiere a frontierelor.

Peste ani, când contextul va fi altul, poate că această iniţiativă va avea şansa de a fi reluată… Deocamdată, dinspre Beba Veche, în locul parcului industrial româno-ungaro-sârb, se poate vedea un câmp neclar şi o barieră tricoloră.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

0 Comments

No Comment.