Regină pentru o zi

lube 7

Faimoasa lubeniță de Gottlob – marcă înregistrată – va fi, în acest an, ”regină” doar pentru o zi.

”Festivalul Lubeniței este programat și în acest an la mijlocul lunii august, de Sfânta Maria Mare. Spre deosebire de edițiile precedente, când aveam un weekend plin, din cauza faptului că data de 15 august va fi miercuri, vom avea sărbătoare doar o singură zi, pentru că doar una e liberă, nelucrătoare.

lube 4

Ne pare rău, mai ales că e vorba de o ediție jubiliară, cea de-a zecea”, a declarat Gheorghe Nastor, primarul comunei Gottlob. Potrivit acestuia, la eveniment vor participa și reprezentanți ai localităților înfrățite Idvor (Serbia) și Újszentiván (Ungaria), precum și ai Asociației șvabilor din Gottlob (Germania). Evenimentul va fi însuflețit de Florin Ionaș – Generalul împreună cu Diana Selagea și Claudia Ionaș, Carmen Popovici Dumbravă, Zorica Savu și Andreea Bălan & Band.

”Și în acest an vom premia cele mai frumoase trei gospodării, dar și cuplurile care au 50 de ani de căsnicie”, a completat Gheorghe Nastor.

Fructe zemoase

Dacă ploile estivale le-au stricat în ultimele săptămâni plăcerea bălăcelilor în piscină, timișenii se pot consola cu bucurii gustative, lubenița de Gottlob fiind mai zemoasă în acest an, comparativ cu anii trecuți, când arșița dogorea în luna lui Cuptor. „Fructele sunt foarte apoase din cauza ploilor recente.

De asemenea, au crescut foarte mari și dulci pentru că a fost cald în aprilie și mai.

Este primul an în care am ieșit pe piață la 15 iunie, pentru că am putut începe cultura mai timpuriu deoarece vremea a fost bună. Dintre producătorii de la noi, eu am plantat primul, în data de 5 aprilie”, a spus Nicu Crețu.

nicu

”Spre deosebire de lubenițele oltenești – care sunt bombe chimice -, produsele noastre nu au fost fertilizate excesiv”

Potrivit acestuia, în acest an lubenița de Gottlob provine, în cea mai mare parte, din răsaduri altoite din Grecia. ”Am plantat în patru etape, astfel că voi avea recoltă până spre sfârșitul lui august. Am în testare și câteva soiuri noi. Producția este foarte bună. Obținem în medie peste 80 de tone la hectar, mai mult față de anii secetoși”, a precizat Nicu Crețu, producător care cultivă 11 hectare de pământ cu lubeniță, suprafața totală a terenurilor gottlobene dedicate acestei culturi fiind de aproximativ 250-300 de hectare.

Potrivit producătorului local, pepenii verzi se comercializează la prețuri de 1,5 lei la persoanele fizice și 70-80 de bani la angrosiști. ”Noi nu mergem cu recolta în piață, ci vindem direct din câmp. În prezent sunt în discuții cu angrosiști din Germania care sunt interesați de marfa noastră”, a adăugat Nicu Crețu.

Marcă înregistrată

În localitatea Gottlob (în traducere din limba germană, denumirea fiind ”Slavă lui Dumnezeu”), cultivarea lubeniței începe cu coloniştii nemţi care au populat satul între 1770 şi 1773, din ordinul împărătesei Maria Tereza.

În perioada mai recentă, a fost ales soiul autohton Lovrin 535, cu fructul mare și coaja verde spre negru. În prezent, sunt plantate răsaduri din țări ale fostei Iugoslavii și din Grecia.

În urmă cu patru ani, lubenița de Gottlob a devenit marcă înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci, pentru că indiferent de soiul folosit, solul din comuna timișeană este cel care conferă autenticitate pepenilor.

marca

În urmă cu patru ani, lubenița de Gottlob a devenit marcă înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci

Pământul de aici este cu totul special, calitățile sale fiind certificate recent de experți ai Academiei Agricole din Franţa. Astfel, oricare ar fi proveniența răsadului, fructele sunt roșii, zemoase și dulci, având gustul specific de Gottlob. ”Spre deosebire de lubenițele oltenești – care sunt bombe chimice -, produsele noastre nu au fost fertilizate excesiv.

În plus, noi nu culegem fructele verzi, ci le lăsăm să se facă la timpul lor, la soare, pe pământ. În plus, noi vindem doar în zonă, iar marfa e tot timpul proaspătă”, mărturisește Nicu Crețu.

Două treimi dintre producători au renunțat

În ciuda profitului consistent – în anii buni, producătorii cu suprafețe mari pot obține un venit de peste 100.000 de euro (din care se scad, bineînțeles, costurile) – două treimi dintre cultivatorii de pepeni verzi de la Gottlob au renunțat.

”Acum, doar 20 de familii mai au terenuri cu lubeniță, în timp ce în urmă cu zece ani erau de trei ori mai mulți. Și suprafața cultivată este în scădere, de la peste 400 de hectare la nici 300 de hectare.

Motivele sunt multiple: factorii climatici, prețurile și piața de desfacere”, a declarat primarul comunei, Gheorghe Nastor.

Ultimul festival de Sfânta Maria Mare

Festivalul lubeniței de la Gottlob va avea loc anul viitor în luna iulie. Acest lucru este impus de coacerea timpurile a fructelor, iar pentru un astfel de eveniment este necesară o cantitate de cel puțin 20 de tone.

”Încă nu am stabilit data pentru anul viitor, dar sigur va fi în luna iulie. Intenționam ca și anul acesta să devansăm acțiunea, însă nu am dorit să o organizăm în postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

De asemenea, în această perioadă au loc manifestări similare ale partenerilor noștri din Serbia, respectiv Ungaria, la care, de asemene,a participăm”, a spus Gheorghe Nastor.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

4 thoughts on “Regină pentru o zi

  1. Titlu extrem de nereușit cu poza dimpreună.
    Dacă tot vrem să promovăm lubenița de Gottlob, cea mai bună din Banat, hai să găsim titluri potrivite și oameni pregătiți sa scrie despre acest festival tradițional autohton in mod clar, concis și profesionist. Vorba multă sărăcia omului.

  2. Lubenita de Gottlob va fi istorie peste cativa ani. Se lasa tot mai multi cultivatori de aceasta cultura superscumpa si cu profit aproape zero.

    1. Corect. O sa devină istorie pentru ca in loc sa scriem “lubenița” scriem regina si multe alte tâmpenii ce nu au valoare de produs media capabil sa stârnească atenția publicului, sa boosteze consumul. Vorbim cu plăcere de produse sudiste in loc ca in Banat sa vindem produse bănățene la toate lanțurile de magazine din marile orașe. Aducem de la dobirceni sau alte sate oltenești la preț de camping si ne miram de dezinteres pentru producția locală.
      O vina are si primăria Gottlob pe a cărui site de Internet nu aflam nimic de festivalul de anul asta. E un sabotaj din interior, e vorba probabil de bani murdari in interes personal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *