Recomandări medicale pentru a ne proteja pe timp friguros

După un debut cu temperaturi mai ridicate decât media perioadei, iarna și-a făcut apariția și în Banat. Ministerul de resort a atenționat ieridirecțiile de sănătate publică județene pentru a lua toate măsurile care se impun la nivelul unităților sanitare, astfel încât acestea să poată primi, tria și interna un număr mai mare de pacienți.

De asemenea, se fac verificări privind stocurile de medicamente necesare pentru tratamentul pacienților afectați de temperaturile scăzute din această perioadă. Serviciile de ambulanță județene au fost avertizate să suplimenteze numărul de echipaje și să doteze corespunzător mașinile de intervenție, în funcție de necesități.

În zilele geroase, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să asculte sfatul medicilor și să evite deplasările în spații deschise, precum și expunerea la frig. În cazul în care este necesară deplasarea în spații deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protectie adecvate (căciuli și mănuși). Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor și picioarelor la temperaturi scăzute pentru a preveni degerăturile.

De asemenea, nu trebuie uitate regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor, iar, în cazul simptomelor de răceală, nu este recomandată automedicația, ci consultarea medicului. Sunt indicate consumul de alimente bogate în proteine şi grăsimi nesaturate, fructe, legume şi evitarea băuturilor alcoolice. Locuinţele trebuie să fie încălzite corespunzător şi se cere evitată utilizarea instalațiilor improvizate, care pot duce la intoxicații cu monoxid de carbon.

Grupe de risc

Specialiștii de sănătate publică din Ministerul Sănătății recomandă ca persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii, să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiții de temperaturi scăzute. În această perioadă, e necesar să se acorde o atenție specială copiilor, care nu trebuie lăsați să aștepte în interiorul autovehiculelor parcate sau să fie transportati pe distanțe lungi în mașini fără climatizare și neechipate corespunzător.

0 Comments

No Comment.