Realitatea tristă a României de azi. Se investește mai mult în pușcăriași decât în elevi

elevi

Pentru că nu a primit finanțarea solicitată pentru școli, ministrul educației din Italia, Lorenzo Fioramonti, și-a înaintat demisia.

”Economia secolului XXI se bazează, înainte de toate, pe capitalul uman. Nerecunoașterea rolului crucial al formării acestuia înseamnă să întorci capul în altă parte. Nici o țară nu-și poate permite asta”, a scris fostul demnitar pe pagina sa de Facebook.

Ei bine, România își permite! Deși noul ministru al educației, Monica Anisie, a afirmat, în repetate rânduri, că va depune toate diligențele pentru îmbunătățirea calității învățământului românesc și că toate măsurile luate vor fi centrate pe elev, s-a mulțumit cu o sumă alocată din buget cu mult sub așteptări.

Potrivit Ministerului Educației, această sumă reprezintă 3,4 la sută din PIB, o proporție cu mult sub media europeană, care este de 5,22 la sută. În condițiile în care țara noastră este fruntașă la abandonul școlar, în condițiile
în care părinții elevilor care-și mai permit să urmeze o școală finanțează masiv sistemul de învățământ, în condițiile în care avem rezultate dezastruoase la testele PISA, manualele sunt pline de greșeli, iar în multe sate copiii au toalete rudimentare, în fundul curții, ministra noastră este convinsă că acest procent va putea crește calitatea actului de învățământ, prăbușit la pământ (primind, potrivit unor surse oficiale, atât cât a cerut din buget).

Deși legislația, în vigoare de opt ani, prevede alocarea pentru educație a unui procent de șase la sută din PIB, iată că
și în anul acesta învățământul românesc rămâne Cenușăreasa economiei. Pe parcursul lui 2019, finanțarea alocată de stat per elev a fost de aproximativ 5.700 de lei, bani din care s-au plătit materialele didactice, cheltuielile aferente funcționării unităților de învățământ și salariile cadrelor didactice.

Ca o comparație, statul român a alocat anul trecut pentru întreținerea unui deținut circa 12.000 de lei. Chiar și cu
majorarea actuală, finanțarea învățământului plasează România la coada clasamentului mondial.

De-a lungul timpului, guvernele care s-au perindat la conducerea țării au invocat diferite pretexte pentru a se eschiva
de la alocarea unui procent mai mare pentru educație. De data aceasta, ca să-și motiveze decizia, premierul Ludovic Orban a afirmat că banii necesari pentru educație trebuie luați și din alte părți, respectiv de la primării și din fonduri europene.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Realitatea tristă a României de azi. Se investește mai mult în pușcăriași decât în elevi

  1. Ce pot să spun, tot sistemul este depășit în România, învățământ, sănătate, justiție, etc. Să nu uităm că sunt în pușcării oameni care au furat un sac de cartofi, cine zice că ceva este normal în România, este nebun. Dar să arunci piatra la vecinul nu este o rezolvare. Problema este a sistemului, nu a unui pușcăriaș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *