Reabilitare termică pentru toată lumea

izolare blocuri

Cu toate că primarul Nicolae Robu susține că o mulțime de proiecte deja redactate abia așteaptă să primească finanțare europeană, tot el recunoaște că nu există fonduri suficiente pentru a susține un portofoliu atât de larg.

„Deocamdată, nu este deschisă decât finanțarea reabilitării blocurilor și noi am declanșat deja procedura de inventariere a solicitărilor din partea asociațiilor de proprietari, ghidul este pe site-ul primăriei de vreo două săptămâni, trebuie să ajungă unul tipărit și la asociații, așa cum am promis. Vom da drumul la cât mai multe proiecte de eficientizare energetică a blocurilor și precizez că, de data aceasta, nu ne vom limita numai la blocurile de pe arterele de maximă vizibilitate.

Vor fi acceptate, în număr egal, și blocuri situate fără expunere la vedere. Așteptăm din partea asociațiilor să facă demersurile pe care le au de făcut. Noi, la momentul potrivit, vom adopta hotărârile de consiliu local necesare. Sper să fim gata cu toate blocurile pe care le avem sub contracte cu fonduri europene la termenul de 30 iunie. În momentul de față, peste 40 din cele 50 de blocuri sunt recepționate și altele sunt în lucru, unul sau două întârziate un pic, dar am avut discuții cu patronii firmelor care lucrează și s-au angajat să termine în timp util”, a declarat Robu.

Conform datelor de la Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Vest, pentru sprijinirea eficienței energetice a clădirilor rezidențiale, sunt vizate primăriile din mediul urban, municipii și orașe, în colaborare cu asociațiile de proprietari. Solicitanții de finanțare nerambursabilă vor putea să depună proiecte, în vederea solicitării finanțării nerambursabile, până cel târziu în data de 16 noiembrie a.c. În cadrul acestui apel de proiecte se va acorda finanțare nerambursabilă pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor rezidențiale cu un regim minim de înălțime de P+2 și construite în perioada 1950-1990.

Astfel, se va acorda finanțare pentru lucrări de reabilitare termică a anvelopei, lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire, pentru instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile, dar și pentru alte activități conexe, cum ar fi înlocuirea lifturilor, a corpurilor de iluminat în spațiile comune, branșare/rebranşare la sistemul centralizat de termoficare etc.

Alocarea financiară pentru Regiunea Vest, aferentă acestui prim apel de proiecte, este de 42,88 milioane de euro, iar valoarea eligibilă a unei cereri de finanțare depuse în cadrul acestei priorități de investiții trebuie să se încadreze între minimum 100.000 de euro și maximum cinci milioane de euro.

Din valoarea eligibilă a unui proiect, 60 la sută va reprezenta finanțarea nerambursabilă asigurată prin Fondul European de Dezvoltare Regională și bugetul de stat, iar restul de 40 de procente va reprezenta contribuția proprie a beneficiarului, respectiv primăria și asociația de proprietari.

La Primăria Timișoara au fost deja depuse câteva sute de cereri pentru înscrierea în acest program, locuitorii arătându-se destul de dornici să profite de oportunitatea de a nu plăti decât într-o mică măsură costurile cu izolarea termică a blocurilor în care locuiesc.

Cei care au beneficiat deja de asemenea lucrări susțin că avantajele se simt imediat, întrucât temperatura din interiorul apartamentelor se menține mult mai bine, atât vara, cât și iarna.

Deocamdată, nu s-a studiat efectul pe termen lung asupra clădirilor rezidențiale după izolarea cu polistiren, practicată îndeobște în România.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *