RCA, după reguli noi

OUG nr. 54/2016, cea care în urmă cu doar câteva luni reglementa asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) e pe cale să devină istorie, pentru că mai este doar un pas – promulgarea de către președinte – până ce o nouă lege, recent adoptată de parlament va reglementa acest domeniu.

Una dintre cele mai importante schimbări este introducerea conceptului de asigurat cu risc ridicat. O alta se referă la suspendarea contractului de asigurat la cerere, caz în care proprietarul va avea obligația să predea emitentului plăcuțele de înmatriculare.

În aceste schimbări există și vești bune, respectiv că asigurătorii RCA vor trebui să dea un răspuns ferm în termen de 30 de zile de la data la care cererile de despăgubire au fost depuse de asigurați.

O altă schimbare o reprezintă introducerea obligației asigurătorilor RCA de a-și informa clienții când contractele acestora se apropie de termenul de expirare (cu 30 de zile înainte). Apar însă și noi motive de sancționare penală, respectiv în cazul emiterii și comercializării de contracte RCA false sau falsificate și de folosire de piese contrafăcute de către service-urile auto.

Actuala „compensare directă” se transformă în „decontare directă” și va fi opțională. În privința tarifului de referință, calcularea acestuia va fi făcută de o societate cu expertiză, contractată de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Sunt noutăți și în privința perioadei pentru care se poate încheia asigurarea obligatorie, care poate fi cuprinsă între o lună și 12 luni.

Plata RCA se poate efectua integral sau în rate, caz în care contractul devine titlu executoriu.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

0 Comments

No Comment.