Rata şomajului timişean, la un nou minim istoric

muncitori

Timişul a fost pe tot parcursul anului vicecampionul naţional al ocupării forţei de muncă, secondând Ilfovul. Potrivit ultimei monitorizări a Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), la sfârşitul lunii noiembrie rata şomajului a continuat să scadă în Timiş, ajungând la numai 0,79 la sută, după ce la precedenta raportare era de 0,80 de procente.

CITEȘTE ȘI: Vremea în Banat și Crișana

Asta în condiţiile în care în Ilfov s-a consemnat, la data de 30 noiembrie, o rată de 0,67 la sută, iar pe poziţia a treia s-a situat judeţul Cluj, cu 1,31 la sută, valoare foarte apropiată de cea a Bucureştiului, care a avut la capătul primelor 11 luni din acest an o rată de 1,32 procente.

Este remarcabil şi gradul ridicat de ocupare înregistrat de un alt judeţ din Regiunea Vest, Aradul, situat pe locul al cincilea la nivel naţional, la sfârşitul lunii noiembrie, cu o rată a şomajului de doar 1,37 la sută.

Deşi ridicată, de 3,22 la sută, rata şomajului din judeţul Caraş-Severin este, totuşi, inferioară celei de la nivel naţional, de 3,32 la sută. Nu acelaşi lucru se poate spune despre Hunedoara, judeţ component al Regiunii Vest care la sfârşitul lui noiembrie avea o rată a şomajului de 3,43 la sută.

Judeţele cu cel mai mare şomaj înregistrat la capătul primelor 11 luni ale anului 2018 sunt Vaslui, cu o rată de 8,17 la sută, Teleorman, cu 7,90 la sută, şi Mehedinţi, cu 7,72 la sută.

Metoda de determinare a ratei şomajului utilizată de ANOFM are la bază raportarea la populaţia activă a numărului şomerilor înregistraţi la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă la finalul lunii de referință.

Populația activă se determină anual, de către Institutul Naţional de Statistică.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *