Rată mare a mortalității de coronavirus în trei județe din vestul României. Care este explicația

Un expert de la Oxford este convins că sunt mai multe persoane în România cu noua tulpină: „Ne confirmă îngrijoarea că virusul se află în circulație”

Județe precum Hunedoara, Arad sau Caraș-Severin au rate mai mari ale mortalității din cauza Covid-19 deoarece nu testează suficient iar majoritatea noilor infectări confirmate sunt cazuri grave găsite în spital, conform biostatisticianului Valentin Pârvu.

CITEȘTE ȘI: Grevă japoneză în transportul public din Timișoara

„Sincer eu sunt mai îngrijorat de aceste județe, care sunt în afara marilor centre universitare: Hunedoara, Argeș, Brașov, Bistrița, Arad, Caraș-Severin, Brăila. Toate aceste județe nu au neapărat o incidență foarte mare, însă observăm o mortalitate mare, adică pur și simplu avem multe decese, mult mai multe decât ar trebui, dacă ne uităm doar la incidență. Aceste județe Brașov, Caraș, Brăila ridică semne de întrebare și această incidență care se raportează nu este încă în scădere. La nivel de țară, 11,5 la mia de locuitori, nu o ducem rău. Suntem pe locul 19 din 31 de țări din Europa. Adică 12 țări au avut mai multe decese în ultimele două săptămâni, raportat la populație. Sibiu, în octombrie, era la 10. Într-o lună, dacă lași creșterea și nu o oprești, poți să ajungi la numere foarte mari”, a spus Valentin Pârvu, la Digi24.

„Dar nu se raportează testele făcute pe județe. Dacă ne uităm la un județ ca Hunedoara, în ultimele două săptămâni s-a murit mai mult decât în orice țară din Europa, dar incidența nu este așa mare ca în alte județe din România. De ce? Acolo cel mai probabil nu se testează foarte mult. Atunci găsim doar cazurile grave, care vin la spital” a mai spus specialistul.

În ceea ce privește rata mortalității scăzute în Ilfov și Cluj, expertul spune că județele testează mult mai mult și astfel găsesc mai multe cazuri care nu sunt grave.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns