Răsturnare de situație: Austria dă undă verde aderării României la spațiul Schengen
Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, admite în premieră faptul că Austria ar putea renunța la veto-ul împotriva aderării depline la spațiul Schengen pentru România și Bulgaria. El a explicat faptul că în urma acestui drept de veto, România s-a mișcat foarte bine, a scăzut migrația spre zero și va avea loc o întâlnire la Budapesta, în cadrul căreia Austria va solicita adoptarea unui ”pachet global durabil”. Dacă acest pachet va fi agreat de către toate părțile, atunci Austria ar putea ridica veto-ul și va da undă verde aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, conform stiripesurse.ro.
Decizia finală se va lua la Consiliul JAI din luna decembrie, dar sunt semnale bune din partea Austriei. Premierul Marcel Ciolacu a primit informații la Guvern că este foarte probabil ca Austria să renunțe la dreptul de veto, iar România să adere la spațiul Schengen în martie 2025.
Declarațiile ministrului de Interne din Austria:
„În principiu, veto-ul Schengen a fost corect și, mai presus de toate, important. Putem vedea acum că numărul migrației ilegale prin aceste țări în special a scăzut masiv. Aceasta înseamnă că suntem pe drumul cel bun, dar nu am ajuns încă la capătul drumului. Și de aceea există discuții intense cu privire la modul în care ne putem asigura că această situație, aceste preocupări și cereri din partea Austriei sunt, de asemenea, durabile. Acesta este motivul pentru care va avea loc o reuniune de negociere în cadrul căreia vom solicita un pachet global durabil.”
Cu acest veto în special, am văzut că cererile și preocupările poporului austriac au fost luate în serios și că am obținut acum și îmbunătățiri foarte concrete. Dar nu trebuie să ne mulțumim cu asta. Aceasta arată că ne-am mișcat în direcția corectă, dar că trebuie să continuăm pe această cale în mod consecvent și de aceea vom continua să negociem din greu la această reuniune de la Budapesta și apoi este posibil un pas înainte.
CITEȘTE ȘI: Lucrări de spălare efectuate de Aquatim în localități din Timiș, în zilele de marți, 12 noiembrie și joi, 14 noiembrie
Acestea sunt discuții bune, sensibile, dure uneori, dar toți avem o responsabilitate pentru țările noastre și, mai presus de toate, avem o responsabilitate pentru securitatea în Europa, dar și în țara noastră de origine. Acesta este motivul pentru care negociem foarte dur și intens, iar cel mai important aspect este că avem un interes comun în a face Europa mai sigură prin frontiere externe ale UE funcționale și robuste.”
Vrajeli. Nu a fost nimic corect, Romania a fost tinuta afara in mod total abuziv. Din 2011, cand nu era inca problema migrantilor. Asa functioneaza neocolonialismul…
Apropo, migrantii care au venit si inca vin peste Mediterana tot prin Romania treceau?🤪 Austria ar fi avut posibilitatea sa-si introduca ea controale la granite, ceea ce si fac din ce in ce mai multe tari din UE, asa ca smenghenu asta devine nefunctional. fix cand sa intram si noi🤪
#🤪