Raportul privind libertatea presei pentru anul 2015: corupţie, finanţare netransparentă şi politizare

Jurnaliştii din întreaga lume sărbătoresc, în 3 mai, Ziua Mondială a Libertăţii Presei. Este însă şi un moment bun pentru a analiza starea breslei şi a libertăţii de exprimare, într-o lume care se confruntă cu tot mai multe ameninţări.

România a urcat în ultimul an trei locuri, până pe poziţia 49, în Indexul global al libertăţii presei, realizat de organizaţia Reporteri fără Frontiere. Un raport autohton al Active Watch relevă însă grave probleme structurale, între care aservirea politică şi mecanimele corupte de finanţare.

2015 nu a fost un an foarte fast pentru presa din România, arată raportul privind libertatea de exprimare, realizat de organizaţia Active Watch. Dacă jurnaliştii din întreaga lume se confruntă, în primul rând, cu probleme economice, cei din România suferă mai ales din cauza corupţiei şi a folosirii instituţiilor de presă pentru scopuri politice sau de şantaj. Autorii raportului subliniază că:

– Mai mulţi patroni de presă au fost arestaţi pentru corupţie şi evaziune fiscală.

– Meseria de jurnalist este în continuare folosită abuziv de unele persoane pentru a intimida, şantaja sau pentru a face trafic de influenţă.

– Dosarele DNA au probat cum politicieni de la vârf dictau conţinutul editorial al unor instituţii de presă importante.

Raportul Active Watch face şi bilanţul dificultăţilor financiare de pe piaţa media din România. Din cauza lor, în redacţii s-au făcut disponibilizări şi multe instituţii de presă au intrat în insolvenţă.

Televiziunea Publică are datorii istorice şi funcţionează la cote de avarie, pe fondul dezinteresului manifestat de clasa politică pentru salvarea ei.

Breasla jurnaliştilor a fost puternic afectată şi de tragedia din Colectiv: 8 membri ai ei au murit, iar alţi 4 au fost grav răniţi.

Autorii raportului remarcă însă şi câteva lucruri bune: au apărut şi s-au impus produse jurnalistice de calitate în mediul online şi s-a înfiinţat o nouă agenţie de ştiri.

Sursa: stiri.tvr.ro


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns