Rămas fără serviciu după alegerile de anul trecut, un fost primar din Timiș a primit cadou de la ex-colegii săi o funcție plătită din bani publici

primari timis

Rezultatul votului din iunie 2016 l-a lăsat fără serviciu pe Ioan Sorincău (PSD), care s-a văzut nevoit să cedeze fotoliul de primar al comunei Moșnița Nouă mai tânărului său adversar politic, liberalul Florin Bucur.

ioan sorincauDin fericire pentru fostul edil, colegii săi primari din conducerea filialei județene Timiș a Asociației Comunelor din România (A.Co.R.) i-au sărit în ajutor și au înființat funcția de președinte executiv al respectivei asociații, în care l-au instalat pe Ioan Sorincău!

Acesta ocupase, de altfel, în perioada 2012-2016, pe lângă funcția de primar, și pe cea de președinte (nu executiv, că nu exista pe-atunci respectiva funcție) al A.Co.R. Timiș, deci era familiarizat cu problemele asociației cu pricina.

Statutul se modifică după cum bate vântul

La prima vedere, Ioan Sorincău pare omul potrivit la locul potrivit, așa că înființarea funcției cu dedicație ar putea fi ignorată. Doar că primarii din conducerea A.Co.R. Timiș n-au înființat doar postul de președinte executiv special pentru domnul Sorincău, ci au schimbat chiar și statutul asociației, pentru ca acesta să poată fi instalat în funcția respectivă!

Vechiul statut, publicat pe pagina de internet www.acortimis.ro, stipula în mod clar la articolul 28, alineatul 3 (sublinierea ne aparține): „Funcția de președinte executiv, în situația în care aceasta este hotărâtă la nivelul Adunării Generale, poate fi exercitată de către o persoană încadrată cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată care face parte din aparatul tehnic. Această persoană nu poate fi membru al vreunui partid politic sau al vreunei organizații politice, sub sancțiunea destituirii din funcție”.

statut acor

Interdicţia din vechiul statut al A.Co.R. Timiş nu mai apare în noul document

 

Așadar, Ioan Sorincău, care nu doar că este membru al unui partid politic, dar e chiar președintele organizației PSD Moșnița Nouă, n-avea cum să fie numit în funcția de președinte executiv al A.Co.R. Timiș, fiindcă ar fi încălcat propriul statut al asociației! Sigur, domnul Sorincău își putea da demisia, fain frumos, din PSD și să rămână cu funcția și salariul aferent de la A.Co.R. Timiș, dar de ce să facă acest lucru când inimoșii lui (foști) colegi primari au găsit soluția salvatoare?

Pe principiul „eu te-am făcut, eu te omor!”, primarii membri ai asociației au modificat propriul statut, scoțând interdicția care îi dădea atâtea bătăi de cap lui Ioan Sorincău, astfel că, în noul statut – nepublicat, la ora redactării acestui articol, pe pagina de internet mai sus menționată, dar înregistrat la Judecătoria Timișoara -, la articolul 23, scrie așa: „Funcția de președinte executiv, în situația în care aceasta este hotărâtă la nivelul Adunării Generale, poate fi exercitată de către o persoană încadrată cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată, care face parte din aparatul tehnic”.

Salariu din bani publici

Iată, așadar, cum se rezolvă problemele și toată lumea este mulțumită, în special Ioan Sorincău, rămas și cu funcția politică și cu salariul de la A.Co.R., care remunerație, apropo, nu îi cade acestuia din cer, ci este plătită tot din banii contribuabililor, mai precis ai locuitorilor din comunele membre ale asociației. Cotizația anuală pe care o plătește fiecare dintre cele 73 de primării afiliate la A.Co.R. depinde de numărul de locuitori ai localității, de la 600 de lei – cele mai mici, la 1.100 de lei – cele mai mari. Pe an, se strâng în total cam vreo 15.000 de euro, bani din care o parte merg la București, iar alta se administrează pe plan local.

Solidaritate emoționantă

Contactat telefonic, Ioan Sorincău ne-a precizat următoarele: „Colegii au considerat că am experiență pe Asociația Comunelor… iar eu nu pot să-mi dau demisia din partid…”. Același motiv, cel legat de experiența domnului Sorincău, ni l-a oferit și prim-vicepreședintele A.Co.R. Timiș, liberalul Alin Nica, primarul comunei Dudeștii Noi:

„Eu îl susțin pe Nelu Sorincău în poziția asta, e unanimitate oricum în acest sens (…) Domnul Sorincău a fost președintele asociației, a fost primar. Noi, primarii, ne-am întâlnit și ne-am pus problema pe cine să punem să coordoneze aparatul executiv al asociației mai bine decât pe un fost primar și un fost președinte de asociație, care știe exact ce trebuie făcut acolo. Noi un om ca acesta nu găsim, oricâte concursuri am face”.

acor timis

Şedinţele Consiliului Director al asociaţiei se încheie cu câte o masă copioasă numită, în limbaj fotbalistic, „repriza a treia”…

 

Cu alte cuvinte, pentru A.Co.R. Timiș a fost mai simplu să schimbe statutul, decât să caute un om neînregimentat politic pe care să-l numească președinte executiv și să-l lase astfel fără respectiva sinecură pe venerabilul domn Sorincău, fără de care activitatea asociației ar fi intrat, pesemne, în colaps…

Nimeni nu-i profet în țara lui

Nu știm cum se face, însă, că profesionalismul lui Ioan Sorincău pare să fi fost apreciat doar de ex-colegii săi, edilii timișeni, nu și de localnicii din Moșnița Nouă, care au reacționat taman pe dos și nu l-au mai vrut în funcția de primar, taxându-l la alegerile de anul trecut… Știm, știm, nimeni nu-i profet în țara lui, dar nu credem că majoritatea moșnițenilor ar fi ținut morțiș să alunge din funcția de primar un om cu asemenea calități, dacă, într-adevăr ar fi fost mulțumiți de activitatea acestuia.

Astăzi schimbi un statut, mâine încalci o lege

Rezumând: dacă primarii din A.Co.R. Timiș nu sunt în stare să-și respecte propriul statut, pe care tot ei l-au conceput, și sunt gata să-l schimbe după cum bate vântul sau o cer interesele unuia sau altuia – acum a fost cazul lui Ioan Sorincău, dar mâine poate fi servit alt personaj politic -, atunci avem serioase rezerve că aceștia aplică celelalte legi în spiritul și în litera lor.

De fapt, nu avem rezerve, ci avem certitudinea că pentru unii dintre acești primari legislația e facultativă, nu obligatorie: în ediția de sâmbătă a „Renașterii bănățene” v-am prezentat comunicatul Agenției Naționale de Integritate, care l-a depistat pe primarul comunei Mănăștiur, Ionel Curuți, în conflict de interese administrativ.

Domnul Curuți este nimeni altul decât noul președinte al A.Co.R. Timiș, adică unul dintre primarii care au decis modificarea statutului asociației ca să nu rămână Ioan Sorincău fără slujbă. Ei, ce-ar mai schimba Ionel Curuți și legile din România dacă ar putea…


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Rămas fără serviciu după alegerile de anul trecut, un fost primar din Timiș a primit cadou de la ex-colegii săi o funcție plătită din bani publici

  1. De abia încap în scaune , se trăiește rău ca primar , ce mai o dăm la întors , la PSD legile se fac după „ necesități ” și „ nevoi ” oricum meseriașul de neînlocuit a făcut ce a vrut el la primarie . Polițistul ieșit la prescripție senator de Diaconu pune nume de străzi de șef de al lui psdist , așa că Timișul este fruncea nonvalorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *