Rafila: Vârful valului 5 va fi atins în România în jurul datei de 10 februarie

Alexandru Rafila: Odată cu luna aprilie, probabil că o să ajungem la o stare de normalitate/ Acest lucru va însemna şi fără certificat în spaţiile publice

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că vârful valului 5 al pandemiei va fi atins în România în jurul datei de 10 februarie.

”N-am depășit vârful acestui val. (…) Ne așteptăm ca vârful acestui val să fie în jurul datei de 10 februarie, în circa 20 de zile”, a declarat Alexandrul Rafila, joi, într-un dialog cu Ioana Ene Dogioiu, în direct, la Europa FM preluat de spotmedia.

Ministrul Rafila spune că anul acesta ar trebui să se încheie și pandemia, iar alte variante de Covid-19 care ar putea să apară, chiar dacă pot avea o patogenitate mai mare, nu vor mai avea și transmisibilitatea atinsă de Omicron, deci nu vor mai fi atât de multe cazuri, urmând să aibă o manifestare endemică, precum gripa.

Rafila a mai precizat că numărul bazal de reproducere a virusului (indicele R), care arată cât de contagios e acesta, a scăzut în ultimele 8 zile, de la 1,87 la 1,25, dar și durata de incubație este mai scurtă, de numai 3 zile, de aici și numărul mare de cazuri într-un timp atât de scurt, pentru că infectivitatea este mai mare.

CITEŞTE ŞI: Prima țară europeană care impune vaccinarea adulților. Amenzi de până la 3.600 de euro pentru cei care refuză

Abia când va ajunge mai mic de 1 acest indicator, ar urma să scadă și numărul cazurilor.

O altă problemă ar fi că persoanele care se infectează la noi sunt în vârstă, nevaccinate, deci proporția de cazuri care necesită spitalizare este mai mare, conform stiripesurse.ro.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *