Raed Arafat a tranşat problema elicopterului SMURD: rămâne la Arad!

Arafat: Toate persoanele tinere decedate din cauza Covid erau nevaccinate

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, sâmbătă, la Timişoara, că legislaţia privind situaţiile de urgenţă este „foarte stufoasă”, anumite reglementări existând în diverse legi şi ordine şi, din acest motiv, este necesară o singură lege pentru acest domeniu.

„Legislaţia este foarte stufoasă. Anumite reglementări se regăsesc în anumite legi sau în anumite ordine. Acum lucrăm să punem aceste lucruri într-un singur ordin, o singură lege. Lucrăm la documente care sunt mult mai concrete, mult mai coerente, astfel încât cine citeşte documentul să nu mai trebuiască să mai caute în încă zece documente”, a declarat Raed Arafat, la conferinţa REHESACO pe tema siguranţei la concerte şi evenimente.

La conferinţă participă mai mulţi experţi din Germania şi Marea Britanie, specializaţi în organizarea de evenimente şi festivaluri sau controlul mulţimilor, dar şi reprezentanţi ai ISU Banat.

Raed Arafat a spus că evenimentul este important deoarece cei prezenţi pot învăţa din experienţa experţilor străini.

„Eu cred că evenimentul este extrem de important, mai ales pentru lecţiile învăţate de la alţii. Au fost prezentări care au arătat aspectele de securitate, siguranţă şi prin ce trec alte ţări. Colegul din Marea Britanie (Steve Allen – expert în controlul mulţimilor – n.r.) a fost genial la modul cum a trecut el prin diferite situaţii şi alţi colegi prin diferite situaţii. Sunt reguli care s-au învăţat pe parcurs. Aspectul transformării pompierilor din Marea Britanie în agentul care forţează aplicarea anumitor reguli – acest lucru se întâmplă acum în România. Pompierii nu aveau arma suficient de puternică să se impună. De când a început modificarea legislativă, la mijlocul anului trecut, pompierii au această armă”, a mai spus Arafat.

În opinia acestuia, pentru proprietarii de cluburi şi baruri este important să înţeleagă că trebuie să lucreze cu pompierii, nu să fie constrânşi prin amenzi să ia anumite măsuri de siguranţă a clienţilor.

„Important este ca proprietarii să înţeleagă şi ei aspectul de siguranţă a cetăţeanului şi să o ia în serios. Ai doi parteneri care lucrează împreună. Dacă ei lucrează împreună şi realizează lucrurile corect, nu mai ai ce să te duci să impui, să amendezi sau să se respectă aînchizi un local. Când nu ceste reguli ajungi la obligativitatea de a lua măsuri”, a declarat Raed Arafat.

Pe de altă parte, secretarul de stat consideră că în acest moment inspectoratele pentru situaţii de urgenţă pot face faţă mai bine unor accidente colective decât în urmă cu câţiva ani, însă acest lucru depinde şi de locul în care se petrece acel accident.

„România, din punctul meu de vedere, are o capacitate de a face faţă la astfel de evenimente mai bună decât acum câţiva ani. Orice incident, orice situaţie este unicat şi nu se copiază identic cu altă situaţie. Capacitatea de a interveni în România este destul de mare. Acum depinde de unde apare situaţia, în Bucureşti, Cluj, ori Timişoara, ori într-un oraş mic. Este imposibil ca fiecare oraş mic să aibă echipele de intervenţie pregătite să intervină în cinci minute la un accident colectiv. Sistemul este adaptabil şi flexibil”, a concluzionat Raed Arafat.

Tot sâmbătă, Raed Arafat a tranşat şi problema elicopterului SMURD: aparatul de zbor va rămâne, deocamdată, la Arad, fiind operat de echipaje de la Timişoara!


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *