PUG-ul expirat al Timişoarei, prelungit sub „anestezie” de consilierii urbei

timisoara 31

Clamată îndelung prin 2011 și 2012 ca un mare cusur al administrației Ciuhandu, absența unui plan urbanistic general (PUG) nou pentru Timișoara, cu o viziune modernă de dezvoltare, racordată la noile tendințe social-economice, a fost utilizată ca argument pentru înnoirea conducerii primăriei. A trecut un mandat și jumătate de atunci și, în afară de promisiuni enunțate din vreme în vreme, nu s-a întâmplat nimic.

În prima zi a acestei săptămâni, consilierii locali au mai prelungit o dată vechiul PUG, fără să existe nici măcar o discuție. Desigur, cazul Timișoarei nu este singular și aleșii nu au făcut nimic contrar legii, dar, după o asemenea îmbățoșare inițială a partidului condus de actualul primar, toată lumea se aștepta la un rezultat cel puțin măreț. N-a fost să fie, iar justificarea stă, de această dată, în absența a două avize, cel de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română și cel de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Timiș, de care s-a împiedicat tot PUG-ul.

Planul Urbanistic General al Timișoarei, după care sunt nevoiți să se ghideze, în continuare, atât investitorii care ajung pe malurile Begăi cu gând să facă vreo afacere, cât și autoritățile publice, a fost elaborat la sfârșitul mileniului trecut, în perioada 1998-1999. Întreaga documentație a fost aprobată de consiliul local în 2002, iar de atunci s-au scurs nici mai mult, nici mai puțin de 15 ani!

Din prelungire, în prelungire

La momentul respectiv, aleșii au aprobat ca PUG-ul să fie valabil cinci ani. În 2007 a avut loc prima prelungire, „până la aprobarea studiilor de actualizare”, care nu trebuia să dureze mai mult de alți cinci ani, adică până în primăvara lui 2012. În luna martie a anului respectiv, la aproape un deceniu de când s-a votat PUG-ul, aleșii Timișoarei prelungesc valabilitatea acestuia până la intrarea în vigoare a noului document, dar nu mai mult de 24 aprilie 2014.

Cu trei ani în urmă a avut loc o nouă prelungire. Desigur, și aleșii s-au schimbat între tim și s-a cam pierdut șirul. Printr-o hotărâre rapidă, consilierii locali au fost de acord să prelungească valabilitatea PUG-ului din mileniul trecut până la 24 aprilie 2017, adică exact data ședinței în plen a Consiliului Local Timișoara, când a avut loc – ușor de imaginat – încă o prelungire.

Nici măcar n-au deschis gura

Aleșii, parcă sub anestezie, au votat fără să clipească proiectul de hotărâre, care a trecut cu 22 de voturi pentru și unul singur împotrivă. „Se aprobă modificarea art.1 din Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Timişoara nr. 105/27.03.2012, care va avea următorul conţinut: Se aprobă prelungirea termenului de valabilitate a Planului Urbanistic General al Municipiului Timişoara până la intrarea în vigoare a noului Plan Urbanistic General, dar nu mai mult de data de 30.12.2018″, se arată în document.

Proiectul a fost luat în discuție cu prioritate, pentru că funcționarii de la Prefectura Timiș așteptau să vadă dacă municipalitatea iese din legalitate (prin expirarea PUG-ului) sau ia vreo măsură. Nu s-a discutat absolut deloc despre situația jenantă în care se află autoritățile timișorene, care prelungesc până la limita ridicolului un document care… și-a trăit traiul.

Ce le lipsește?

Ca să justifice cât de cât eșecul în elaborarea unui PUG nou, municipalitatea a atașat la proiectul de hotărâre lista cu avizele care lipsesc. În total sunt 29 de instituții centrale sau locale care trebuie să pună ștampila pe PUG-ul timișorean. Conform listei, lipsesc avizele de la Regia Autonomă „Autoritatea Aeronautică Civilă Română” RA și de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Timiș. După acestea, urmează și avizele de ansamblu din partea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și, respectiv, a Consiliului Județean Timiș – Direcția de urbanism.

Aceasta este situația la ora actuală, dar este foarte greu de crezut că, din 2012 încoace, Timișoara stă cu PUG-ul expirat doar pentru că niște instituții nu au avut chef să îl avizeze. Poate că acest plan nici măcar nu este atât de important, din moment ce capitala Banatului se dezvoltă în continuare. Sau nu-i chiar așa?


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “PUG-ul expirat al Timişoarei, prelungit sub „anestezie” de consilierii urbei

  1. Prelungirea aceasta a fost nelegala, dar trebuie sa recunoastem, singura posibilitate de a nu bloca orasul; cam 90% din localitatile din romania sunt in aceasta situatie, fara PUG valabil.

    Ce spune Legea nr. 350 din 6 iunie 2001 (”actualizată”) privind amenajarea teritoriului şi urbanismul (actualizată până la data de 27 decembrie 2016):
    Articolul 46 (1) Planul urbanistic general are atât caracter director şi strategic, cât şi caracter de reglementare şi reprezintă principalul instrument de planificare operaţională, constituind baza legală pentru realizarea programelor şi acţiunilor de dezvoltare. Fiecare unitate administrativ-teritorială trebuie să îşi actualizeze la maximum 10 ani Planul Urbanistic General în funcţie de evoluţia previzibilă a factorilor sociali, geografici, economici, culturali şi a necesităţilor locale.

    (1^3) Termenul de valabilitate al Planului Urbanistic General se prelungeşte o singură dată, pe bază de hotărâre a consiliului local/Consiliului General al Municipiului Bucureşti, până la intrarea în vigoare a noului plan urbanistic general, dar fără a se depăşi 10 ani de la data depăşirii termenului de valabilitate).

    Alin. (1^3) al art. 46 a fost modificat de art. I din LEGEA nr. 303 din 27 noiembrie 2015, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 898 din 3 decembrie 2015.

    Adică: Avem un Plan Urbanistic General, aprobat inițial în 2002, valabil până în 2007; deci 2007 este data de la care începe depășirea termenului de valabilitate.
    Prima prelungire a PUG: din 2007, până în 2012;
    A doua prelungire a PUG +a treia prelungire: 2012-2014+2014- 2017, încă 5 ani.

    În momentul de față, actualul PUG a fost prelungit deja de 3 ori (de 2 ori, în 2012 și 2014, nelegal) și se împlinesc și cei 10 ani de la data depășirii termenului de valabilitate, deci legal, nu mai poate fi prelungit.

    dar daca alta solutie nu este, decoamdata…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *