Protestul transportatorilor a paralizat traficul spre autostradă

Cu mesajul „Protest RCA“ lipit pe parbriz, cu mâna pe claxon și piciorul ocolind pedala de accelerație, zeci de șoferi de tir s-au alăturat, ieri dimineață, protestului transportatorilor din întreaga țară, care și-au manifestat dezaprobarea față de actualele tarife practicate de asiguratori în privința polițelor obligatorii RCA într-un mod cu totul inedit. Vreme de două ore, coloanele lungi de camioane s-au deplasat cu 10-15 kilometri la oră, traficul dinspre Calea Lipovei spre intrarea pe autostradă desfășurându-se cu mare dificultate.

„Nu se poate așa ceva! Am avut nevoie de două ore pentru a străbate zece kilometri, de la intrarea în Dumbrăvița până sensul giratoriu de la ieșirea din localitate, înspre Giarmata. Am murit de căldură, am consumat benzină în plus, a fiert apa în radiatorul mașinii.

Și n-am fost numai eu în situația aceasta. Sute de șoferi au fost nevoiți să ruleze cu 10 kilometri pe oră, în spatele camioanelor, pe care nu le puteam depăși. Erau la volanul autoturismelor oameni din afara Timișoarei, care se îndreptau spre Arad și Oradea. Au fost și ei puși în situația de a consuma nervi, timp și combustibil din cauza mitingului acesta rutier. Susțin cauza transportatorilor, doar plătesc și eu asigurare RCA, dar ceea ce au făcut ei nu reprezintă o rezolvare. Cui servește o asemenea măsură?

Cine câștigă din faptul că traficul e paralizat? În nici un caz noi, șoferii!“, își vărsa ieri oful unul dintre conducătorii auto căzuți victime colaterale în „războiul RCA“. Coloana lungă de camioane n-a blocat numai sensul înspre autostradă, căci o bună parte dintre tiruri au ocolit sensul giratoriu de la ieșirea din Dumbrăvița, reluându-și traseul în localitate, spre Timișoara. Traficul a revenit la normal doar după ora 12, oră de încheiere a protestului.

Roţile s-au învârtit în ritmul în care gândesc guvernanţii

De altfel, în toate orașele principale din vestul țării lucrurile au stat ieri cam la fel. Pe şoseaua de centură nord-vest a municipiului Arad, parte din DN7, aproape 350 de maşini de toate mărimile, de la camioane, bascultate, microbuze sau autoturisme au participat la acțiunea de protest.

„Se circulă pe cele două sensuri dinspre Deva şi dinspre Nădlac cu 10-15 kilometri la oră, într-un volum enorm de mare. S-au alăturat şi microbuze şi tot ce înseamnă plătitori de RCA. Se circulă cât se poate de greu, în acest moment, roţile maşinilor se învârt în ritmul în care guvernanţii se gândesc la noi.

RCA ajunge la nişte sume astronomice, cele mai mari din Europa, nejustificate, Considerăm că Autoritatea de Supraveghere Financiară asistă la fraude enorme. În cazul în care va continua aşa, închidem porţile. Am intrat pe pierderi, sunt transportatorii mici cărora le sunt numărate zilele. Sperăm ca săptămâna aceasta să avem o discuţie cu cei de la Guvern, dacă o să ne mai deschidă uşile. Am avut deja două discuţii, fără nici un fel de reacţie. În data de 15 septembrie va fi o manifestaţie care va bloca toată ţara“, declara, ieri, preşedintele Asociaţiei Patronale a Transportatorilor „Europa 2002“, Adrian Pop.

Manifestări similare au avut în toată țară, din Oradea până în Bacău și Vaslui, transportatorii anunțând că își vor continua particularul mod de protest până când primele RCA vor fi reduse la valorile maximale conforme cu datele cuprinse în raportul întocmit anul acesta, pentru perioada 2013 – 2015.

FOTO: ADRIAN PÎCLIŞAN

0 Comments

No Comment.