Propunerile Consorțiului Universitaria pentru reformarea învățământului superior și a domeniului cercetării

Propunerile Consorțiului Universitaria pentru reformarea învățământului superior și a domeniului cercetării

Consorțiul Universitaria, care reunește cinci dintre cele mai mari instituții de învățământ superior din țară – una dintre ele fiind Universitatea de Vest din Timișoara -, a prezentat guvernului un set de propuneri pentru aria academică, cu aplicabilitate preponderent în  domeniul cercetării și educației terțiare.

Finanțarea cercetării științifice, a creației universitare și a performanței sportive în universități;  reprezentarea echitabilă, proporțională cu numărul de studenți și cadre didactice a tuturor universităților  în toate structurile consultative și decizionale din domeniile învățământului superior și al cercetării; îmbunătățirea sistemului de acreditare a universităților și programelor de studii și de evaluare a calității în cercetare și în învățământul superior; „redesenarea” hărții învățământului superior românesc, printr-o clasificare a universităților în funcție de misiunea asumată și de anvergura lor internațională; revizuirea sistemului de finanțare a universităților; promovarea meritului și performanței, dar și a incluziunii și echității în rândul studenților; crearea unui mecanism de monitorizare a parcursului profesional al absolvenților și realizarea interoperabilității tuturor platformelor electronice de gestiune a elevilor, studenților și absolvenților; întărirea autonomiei universitare – reprezintă cele opt puncte de referință propuse de consorțiu pentru o nouă reformă în educație și cercetare.

”Reformele propuse de noi trebuie implementate nu în favoarea cuiva sau în defavoarea altcuiva, ci pornind de la principii și de la interesul colectiv național. Astfel, vor fi acceptate și susținute de comunitatea academică și de societate, indiferent de regimurile politice și de partidele sau coalițiile de guvernare.

De aceea, propunem inițiative și linii de finanțare noi, suplimentare, cu menținerea celor actuale, mai degrabă decât desființate unor structuri și programe actuale.

De exemplu, promovarea dimensiunii de cercetare și a celei internaționale în mediul universitar nu exclude menținerea universităților de importanță locală sau regională cu misiune preponderent centrată pe educație și cu finanțare mixtă, națională dar și locală.

Pe de altă parte, reiterăm principiul transparenței și al predictibilității și considerăm că nicio modificare a legislației nu trebuie adoptată și implementată fără consultare publică așa cum, din păcate, s-a procedat frecvent în ultimii ani cu legislația din domeniul educației.

Pentru ca aceste măsuri și altele specifice educației și cercetării, să fie agreate și implementate la nivel național fără a fi ulterior chestionate și modificate, propunem elaborarea sub patronajul Președintelui României a unui document privind reforma educației și cercetării în România, document care să fie agreat și semnat de toate partidele politice parlamentare până la sfârșitul anului 2021”, au subliniat, în document, rectorii celor cinci universități partenere.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Propunerile Consorțiului Universitaria pentru reformarea învățământului superior și a domeniului cercetării

  1. Corect, foarte bune propunerile! Să nu se rămână doar la faza…teoretică. Finanțarea și clarificarea funcție de performanțe ar fi prioritare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *