Proprietarii care nu elimină ambrozia de pe terenuri, greu de sancționat.
Amenzile pentru prezența ambroziei sunt, încă, foarte greu de aplicat deținătorilor și administratorilor de suprafețe pe care a fost identificată această plantă.
Autoritățile trebuie să îi someze pe aceștia cel târziu până la data de 5 iunie, pentru a-i putea amenda ulterior.
Tot conform actualei legislații, chiar dacă proprietarul este amendat și nu își curăță suprafața, autoritățile nu pot interveni, ca în alte țări, pentru a înlătura ambrozia.
CITEȘTE ȘI: Simona Halep a fost suspendată patru ani! Mai are o singură cale de atac
“Aici e nevoie de alocarea de fonduri către autoritățile administrației publice locale pentru a exista acea intervenție rapidă din partea unor firme specializate sau servicii publice de a distruge această plantă problemă, dacă nu există disponibilitate din partea proprietarilor, urmând ulterior să se îndrepte împotriva proprietarilor de a recupera sumele cheltuite pentru distrugerea ambroziei.
Nu cred că încălcăm dreptul de proprietate, are și drepturi proprietar, dare și în datorii”, spune vicepreședintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Parlamentul României, deputatul Florian-Emil Dumitru.
Deputatul Florian-Emil Dumitru a precizat pentru Radio Timișoara că schimbările legislative referitoare la ambrozie, inițiate în cadrul Comisiei, vor fi deja aplicabile la începutul primăverii anului viitor.
S-a creat o adevărată psihoza cu ambrozia asta. Până și bietul covidache e gelos. Se creează probleme false. Și de aceea o duc timisorenii tot mai prost. Vorba ceea: vrei balta cu nuferi a cuiva? Îi dăruiești câțiva crapi fitofagi și gata.