Proprietarii apartamentelor cu centrale vor plăti o taxă locală pentru emisiile de CO2. Se întâmplă într-un oraș din vestul țării

arad 1

Măsura, prevăzută în strategia de alimentare cu energie termică a municipiului Arad pentru perioada 2020 – 2030, provoacă deja iritare.

Astfel, Dorina Lupșe, președintele Uniunii Locale a Asociațiilor Locative (ULAL) Arad, spune că nu este corect ca administrația să le impună arădenilor care dețin centrale de apartament o taxă locală pentru emisiile de CO2.

Președintele ULAL susține că situația în care au ajuns arădenii în anul 2020, alungați din sistemul centralizat de încălzire și obligați să-și monteze centrale proprii, a fost cauzată „strict de administrația locală”. „Administrația publică informează abia acum despre o  taxa locală pe CO2 pentru locuințele cu centrale în apartament despre care au avut cunoștință de foarte mult timp. De ce s-a ajuns aici și de ce aflăm abia acum? În momentul în care în Arad nu a existat nici un fel de măsură echitabilă pentru consumatori, nu s-a încercat salvarea în nici o formă a sistemului centralizat și nu a existat nici o îmbunătățire a calității serviciului, cetățenii au avut de ales: Fie rămân în sistem centralizat indiferent de costuri și modul defectuos în care serviciul este livrat, fie se debranșează de la sistem și optează pentru centrale termice proprii. După cum bine știm, mulți au ales cea de-a doua variantă. Și nu au făcut această alegere singuri, deoarece le-a fost pusă la dispoziție toată procedura necesară. Ba, chiar mai mult, au fost încurajați”, a declarat Dorina Lupșe.

„Ceea ce majoritatea cetățenilor nu știe însă este că aceste acțiuni au însemnat și atunci și în prezent încălcarea legislației. Revenind la normele europene, acestea ne spun foarte clar că orice sursă de poluare adoptata va avea ca repercursiune o măsură de sancționare pentru toate țările membre ale UE. Astfel, municipalitatea, care nu demult permitea debranșarea, anunță acum că a  prevăzut în strategia de alimentare cu energie termică a municipiului Arad 2020 – 2030 că poate  institui o taxă locală pentru CO2 pentru locuințele cu centrale de apartament. Motivul pentru care se vorbește public despre această taxă doar acum constă în obligativitatea pe care o avem de a reduce poluarea mediului și de a reduce emisiile de carbon și faptul că nu am atins nici un sfert din indicii impuși de Uniunea Europeană. Această măsură care afectează în mod direct cetățenii nu este însă justă, pentru că nu consumatorii sunt cei care trebuie să plătească de pe urma unor decizii luate la nivel local care au  încălcăt legea”, a mai declarat Dorina Lupșe.

Președintele ULAL Arad a mai afirmat, legat de indicii impuși de UE, că și din punct de vedere a colectării selective a deșeurilor situația este la fel de critică.

 

newsar


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

One thought on “Proprietarii apartamentelor cu centrale vor plăti o taxă locală pentru emisiile de CO2. Se întâmplă într-un oraș din vestul țării

  1. Co2 nu e toxic. Plantele insasi elimina Co2 noaptea.
    Cine-i administratia locala sa sanctioneze oameni pt Co2 ?
    In ce lume traim?

Lasă un răspuns