Proiectul Eco-Timiș prinde contur

eco timis

Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în Timiș (APDT) a prezentat, alături de partenerii din Serbia, Centrul de voluntari Pancevo, Camera de Comerț Pancevo și Asociația Miltonia, proiectul transfrontalier de amenajare a malurilor râului Timiș. Încă destul de sălbatică, valea Timișului, de la izvoare până la vărsarea în Dunăre de la Pancevo, va fi amenajată pentru atragerea turiștilor.

„Banii vor fi cheltuiţi pentru amenajarea unor trasee de drumeţii și ciclism, pentru montarea de panouri şi bănci, pentru construirea de foişoare de observare a păsărilor, pentru navigarea cu bărci în zonele unde apa permite acest lucru”, a declarat Mihai Ritivoiu, președintele APDT.

Valoarea totală a proiectului se ridică la 900.000 de euro, din care aproximativ 300.000 vor reveni județului nostru. Timișul este cel mai mare râu interior al Banatului, care își are izvoarele pe versanții estici ai Munților Semenic, în județul Caraș-Severin. Râul se formează la confluența a trei brațe: Semenic, Grădiște și Brebu.

Depășind barajul de la Trei Ape, râul curge vijelios într-o albie îngustă, iar de la Teregova cursul Timișului ia direcția sud-nord. De la Caransebeș, datorită scăderii pantei, râul descrie meandre largi, după care traversează tot județul Timiș și trece în Serbia, unde se varsă în Dunăre, la Pancevo. Pe o porțiune de 3,3 kilometri râul marchează frontiera româno-sârbă.

Ieșirile pe malul Timișului sunt agreate de foarte mulți ani de locuitorii capitalei Banatului, care au de ales între Șag și Albina, ca destinații tradiționale pentru campare, picnicuri, scăldat și grătare. Dacă proiectul Eco-Timiș va prinde viață, s-ar putea ca posibilitățile de distracție să se diversifice, iar zona să fie și mai căutată.


Comentariul dumneavoastră va fi publicat după ce va fi analizat de către un moderator.

DISCLAIMER

Atenţie! Postaţi pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiţi aici regulamentul: Termeni legali şi condiţii.

2 thoughts on “Proiectul Eco-Timiș prinde contur

  1. Cred ca cei care au accesat aceste fonduri nu au prea vizitat raul Timis, cel putin in zonele amintite Albina, Sag, chiar de la Hitias pana la Albina.In primul rand malurile raului Timis sunt o imensa groapa de gunoi menajer, cat si ne menajer, In al doilea rand din cauza strangularii cu baraje de piatra a raului, chipurile pentru stoparea curentului, raul moare incet dar sigur din pricina inmultirii bacteriilor cit si dpdv piscicol, pestii ne mai putand circula in voie.In al treilea rand cei care se incumeta sa faca un traseu cu bicicleta sa zicem pe zona Albina-Hitias risca sa fie la propriu vanati de hoardele de caini de pe langa stanele, balastierele si cantoanele din zona.In al patrulea rand balastierele au distrus in mod iremediabil raul prin exploatarea salbatica nisipului raului, acesta transformandu-se intr-o mare de namol vesnic tulbure.In al patrulea rand BRANCONAJUL, in fata carora autoritatile au capitulat, cum ar fi ca turistii straini sa vada cum ziua in amiaza mare, raul e branconat cu plase , curent si alte metode interzise.In al cincilea rand pomii dintre digurii,unii adevarate monumente ale naturi sunt taiate dupa bunul plac al unora.Am copilarit la malurile acestui rau din care am baut si apa, fara sa mi se intample nimic, acum e aproape o sinucidere sa faci asa ceva.Acesta e tabloul in care se vrea sa se promoveze acest rau muribund, Speram in al 11 ceas ca autoritatile sa faca ceva, desii…

  2. Luciane, iti dau perfecta dreptate, Timisul nu mai e ce-a fost, nur stiu ce mai vor astia sa amenajeze. Si eu am crescut aproape de Timis, am prins scobari si lugojene, am facut baie toata vara, à fost raiul pe pamant . Cunosc raul de la Hitias pana la Urseni. Acum e gata, terminat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *